Összesen 4 kontinens 21 országában ünneplik a Házasság hetét. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom ebből az alkalomból "Család – munka – egyensúly" címmel rendezett online konferenciát.

Elköteleződésből születik a család

– Kétpólusú világban élünk, kétségek között gyötrődünk, hogy az eszünkre, vagy a szívükre hallgassunk. A családunkkal vagy a karrierünkkel foglalkozzunk többet – mutatott rá a konferencián Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Házasság hete rendezvénysorozat központi programjainak fővédnöke. Hozzátette: ő a családot tartja előbbre valónak.

Mint mondta, vágyunk az ellentétekből fakadó feszültségek feloldására. A fizikai és lelki egyensúlyunk megteremtésének művészete a családunk oltalmában teljesedik ki.

– A házastársak egymást segítő kölcsönös támogatása megteremti a család és munka közötti kényes egyensúlyt – mutatott rá Hercegh Anita.

Úgy tapasztalta: egy nőnek és egy férfinak a legszebb örömöt, az igazi kiteljesedést az adhatja meg, ha szeretettel gondoskodhat gyermekéről. Iránta érzett szeretetükben kaphatják meg azt a kiváltságot, hogy úgy érezzenek, ahogyan Isten érez. A gyermekük iránti érzésben engedik meg maguknak, hogy egy másik ember élete valóságosabb és fontosabb legyen, mint a maguké.

– Minden nehézség ellenére a családalapítás az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, hiszen elköteleződésből születik és tele van csodálatos pillanatokkal – mondta.

Nincs jobb életforma az együttélésre

Novák Katalin családokért felelős miniszter, a konferencia fővédnöke az állam szerepéről beszélt. Elmondta, segítséget, támogatást adnak, lehetőséget teremtenek arra, hogy a párok szabadon dönthessenek házasságról, gyermekvállalásról.

– Aki megtalálta a párját, bátran mondhasson igent a közös életre, a családalapításra. A magyar családpolitika arról szól, hogy ennek ne legyen anyagi akadálya – hangsúlyozta.

A miniszter kitért arra, hogy Magyarországon ma többen kötnek házasságot, mint korábban bármikor, 40 éve volt utoljára ilyen magas a házasságkötések száma. Tavaly 140 ezer fiatal kötelezte el magát, kétszer annyi, mint 10 éve. A gyermekvállalás kedv is folyamatosan emelkedik, az uniós országai között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben. Ezek, mint kiemelte, a családközpontú kormányzás eredményei. Mint mondta, szeretnék, ha a fiatalok előtt nem lennének anyagi akadályok, egyebek mellett erről szól a babaváró támogatás, és a fiataloknak járó adómentesség. Jó lenne, ha minden vágyott gyermek megszületne Magyarországon.

– A házasság szépséget, nehézséget és kihívást jelent, de ez a legjobb együttélési forma, amit valaha kitaláltak – fogalmazott Novák Katalin.

Biztonságot ad a házastárs

Skrabsky Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke is arról beszélt, hogy nem ismer jobb életformát a házasságnál. Ő 20 éve él a férjével, azóta érzi magát biztonságban, nem kell attól félnie, hogy egyedül marad. Azt kívánta, legyen minél több boldog házasság.

Feltölt a személyes kapcsolat

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a COVID-19: változások a család és munka dinamikájában című előadásában rámutatott, hogy jelenleg a napirend, a házirend, és az életünkben megteremtett rend hozhat egyensúlyt. Soha nem volt olyan fontos szerinte az érzelmi kötelék, a személyes kapcsolat, mint most, ebben a nehéz időszakban.

– A járvány rávilágít arra, mennyire kell vigyáznunk a családra, a párkapcsolatra – mondta.

Arra is kitért, hogy mindenkinél érezhető az alapfeszültségi szint emelkedése. Ezért is kell gondoskodni egyebek mellett a megfelelő mennyiségű szociális ingerről.

– Addig, amíg mindenki védetté nem válik, teremtsünk olyan alkalmakat, amikor szabadba megyünk a társunkkal a családunkkal, a barátainkkal. Az élő kapcsolat energetizál, csökkenti a feszültséget. A házaspárok is sokkal intenzívebben reagálnak most a kisebb ingerekre is, fontos teendőjük, hogy érintéssel is kifejezzék, mennyire fontosak egymásnak. Fokozzák az intimitási megnyilvánulásokat, amelyek kisütik a negatív indulati érzéseket – ajánlotta a szakember. Hozzátette: a visszatérő konfliktusokat később, jobb napokon kell elrendezni azért, hogy ne szabaduljon el a pokol. Jelezte, hogy a gyermekeknek fontos szerepük van az indulat szabályozásában, őket is be kell vonni a döntésekbe.

– Válasszuk a pozitív utat, szeretetkapcsolatokban újraalakíthatjuk a párkapcsolatot és a kedvező családi életet – mondta Bagdy Emőke.

(illusztráció: MTI, Shutterstock)