Novák Katalin úgy fogalmazott: kerestük a módját, hogy a gyermekkel egyedül maradó szülő, hogyan kaphat segítséget az elmaradt tartásdíj behajtásában.

– Az Országgyűlés ma egyhangúlag, teljes támogatottsággal elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely egyértelműen a gyermekek érdekét helyezi előtérbe – fogalmazott a miniszter.

A módosításokkal növekedni fog a gyermektartásdíj megállapításával kapcsolatos perek hatékonysága, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a gyermektartásdíj behajtása, és kedvezőbbé válik a gyermektartásdíj megelőlegezésével kapcsolatos jogi szabályozás.

Módosítás a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességének feltételeiben

– Nemrég egy édesanya fordult hozzám, elmesélte, hogy azért nem tudja igénybe venni a négy vagy több gyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességét, mert egyik gyermeke fogyatékossága miatt bentlakásos szociális intézményben él – közölte Novák Katalin.

Ennek hatására szakmai egyeztetések kezdődtek, és módosító javaslatot nyújtottak be az adótörvényekhez kapcsolódóan, hogy ilyen esetben is megillesse az édesanyákat a kedvezmény. A módosító javaslatot ma elfogadta az Országgyűlés.