Július 1-től kérhetik az autóvásárlási támogatást a nagycsaládosok, az igénylést a Magyar Államkincstárnál vagy a kormányablakoknál lehet majd benyújtani – hívta fel a figyelmet a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Akár 2,5 millió forint támogatás

Novák Katalin elmondta: a Családvédelmi Akcióterv keretében induló lehetőség idén júliustól 2022 végéig tart.

A program során támogatást igényelhetnek a nagycsaládos szülők egy legalább 7 személyes autó vásárlásához, a kedvezmény az autó bruttó vételérának 50 százaléka, legfeljebb 2,5 millió forint lehet.

A támogatás összegét nem kell kifizetnie a családnak, azt a kereskedők kapják meg a Magyar Államkincstártól.

Családi pótlékra jogosult gyermekek után jár

Az igénylés feltétele, hogy legalább 3 családi pótlékra jogosult gyermeket neveljenek a szülők, plusz kedvezmény, hogy a 12 hetes várandósság is számít. Nemcsak adásvétellel, hanem zártvégű lízingszerződéssel is meg lehet venni az új autót, ez azoknak segítség, akik egy összegben nem tudják kifizetni a fennmaradó összeget. Feltétel még, hogy az édesapa vagy az édesanya rendelkezzen B típusú jogosítvánnyal, az igénylőnek ne legyen köztartozása, de legyen Magyarországon bejelentett tartózkodási helye. A támogatással megvásárolt autót 3 évig nem lehet eladni, és egy matricát kell elhelyezni rajta. A matricát az autókereskedések biztosítják majd.

Egy év alatt akár 10 ezer család élete válhat könnyebbé

Előzetes becslések szerint a következő 12 hónapban 10 ezer nagycsaládnak tudnak segíteni. Ebben az évben ez 5 milliárd forintot jelent majd a költségvetésben, a következő évre 10 milliárdot különítenek el erre a célra. Novák Katalin elmondta: a támogatás ötlete a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől származik. Ugyanis rámutattak, hogy egy ötszemélyes autóba nagyon nehéz három gyermekülést elhelyezni, ha pedig érkezik a 4. gyermek, akkor le is kell cserélni az autót. A nagycsaládosok többsége ráadásul régi gépjárművet használ, és ezeket sokan szeretnék lecserélni. De vannak, akik azért nem tudtak autót vásárolni, mert nem volt elegendő önrészük. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a támogatás önrészként is felhasználható. A tájékoztatást egyébként szórólap, animációs kisfilm is segíti, a pontos részleteket pedig az Arculati kézikönyv tartalmazza, amely itt érhető el.

Novák Katalin jelezte: abban bíznak, a támogatás sok nagycsaládot segít a könnyebb, biztonságosabb közlekedésben.