A lányom születésekor egy maci alakú fülbevalót kapott az egyik nagynénémtől. Amikor később jöttek babalátogatóba, rendesen lehordtak minket, hogy miért nem lyukasztottuk ki a kicsi fülét, hiszen később sokkal nehezebb lesz, és a szép macis fülbevaló sem lesz jó sokáig. Igazuk lett: a 7 éves lányom hallani sem akar a fülbevalóról, a gyönyörű babafülbevalót pedig csak a dobozában csodálhatjuk a mai napig.

Megbántam-e, hogy nem lövettem ki a fülét pici korában? Nem, hiszen nem a fülbevalótól kislányos a lányom. Nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy van-e fülbevalója egy kislánynak vagy sem, de ha valaki épp azon vacillál, hogy kilyukassza-e az újszülött babája fülét még a kórházban, íme, egy pro-kontra lista, ami talán segíthet a döntésben.

Ami mellette szól

1. Az újszülött csecsemő nem fog emlékezni arra a pár másodpercig tartó fájdalomra, ami a fül kilyukasztásával jár. Annál is inkább, mert nem ez lenne az egyetlen kellemetlen eljárás a születés utáni napokban.

2. A kórházban nem belövik a fülbevalót, hanem átlyukasztják. Ezzel az eljárással azt ígérik, hogy nem nő be a fül akkor sem, ha huzamosabb ideig nem viseli a gyermek a fülbevalót (például az oviban).

3. A füllyukasztás utángondozást igényel, hogy elkerüljük a fül begyulladását. Sokkal könnyebb kivitelezni az ápolást egy pici babánál, mint egy folyton mozgó gyermek esetében.

4. Nagyobb korában valószínűleg félni fog a lyukasztástól a kislányunk, ezért lehet, hogy soha nem lesz fülbevalója, legalábbis kamaszkoráig biztosan nem.

Ami ellene szól

A legtöbb nyugat-európai országban elítélik a csecsemők fülének a kilyukasztását.

1. Ugyan valóban nem okoz életre szóló traumát az újszülöttkorban történő füllyukasztás, de ha már eleve nem túl kellemesen telik az az első nap az oltások és különböző vizsgálatok miatt, akkor miért tetézzük még ezt egy csupán esztétikailag „fontos”, fájdalmas beavatkozással? Belegondolni is szörnyű, hogy szegény pici fülét egy méretes tűvel szúrják át, azért, hogy később ne nőjön be a lyuk.

2. A legjobb fülbevaló is kikapcsolódhat, ha a baba elég kitartóan piszkálja azt. A meglazult fülbevalótól pedig már csak egy lépés, hogy a kicsi a szájába vegye az ékszert, ami pedig már fulladásveszélyt jelent. A csillogás megéri a kockázatot?

3. A legtöbb bölcsőde, óvoda épp a fulladásveszély miatt nem is engedi a fülbevaló használatát, fülbevaló nélkül meg sok értelme nincs a lyuknak a fülben.

4. Nem veszít semmit a kislányunk, ha akkor lesz fülbevalója, amikor ő is szeretné. Történjen az 3 éves, vagy 13 éves korában. Ha annyira hangsúlyozni szeretnénk, hogy a lányunk kislány, akkor adjuk rá fodros, pörgős szoknyát!

Ezek a cikkek is érekelhetik: Babakelengye-lista okosan, Babaápolószerek – minél természetesebben!

(fotó: Shutterstock)