A hivatalos népesség-nyilvántartás január 1-jei számaiból kiderül, hogy a 2486 kistelepülés közül, ahol kérelmezni lehet a vissza nem térítendő milliókat, 855-nek nőtt a lélekszáma az egy évvel korábbi adatokkal összevetve – írta a Magyar Nemzet.

Fogyás helyett

Önmagában már a néhány fős növekmény is nagy szó ezekben a helységekben, hiszen a listára éppen azok az ötezer lélekszámúnál kisebb települések kerültek föl, amelyek lakossága 2019 előtt fogyott. Ugyanakkor a lap által az Ingatlan.com segítségével összegzett adatok szerint vannak jelentősebb változások is: a Pest megyei Tóalmáson 150 fővel, a Fejér megyei Adonyban 102 fővel gyarapodott a lakosság.

Összesen húsz olyan Falusi CSOK-os település található országszerte, amelyekben legalább ötven fővel többen laknak, mint egy évvel ezelőtt. E helységek közül hét Pest megyei, három-három Fejér és Komárom-Esztergom megyei, kettő-kettő hevesi és borsodi, egy-egy pedig Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Somogy megyei.

A legtöbb igénylő nagycsaládos

– Ahol a népesség a legnagyobb mértékben növekszik, ott az ingatlanok értéke is emelkedik. A várakozásoknak megfelelően a nagyvárosok környezeté­ben található Falusi CSOK-os települések létszáma és árszínvonala nőtt a legnagyobb ütemben – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma korábban arról tájékoztatott, hogy a 2019 júliusa és 2020 márciusa között eltelt kilenc hónap alatt mintegy nyolcezer család élt a Falusi CSOK lehetőségével. Ez összességében 45 milliárd forint támogatást jelentett a kérelmezőknek. Az idei első negyedévben csaknem háromezer igénylést fogadtak be a hitelintézetek 15 milliárd forint összegben.

Az eddigi adatok szerint az egy családra jutó összeg 5,4 millió forint, ami jelentősen meghaladja a „hagyományos” CSOK-ot jellemző, átlagosan 3,1 millió forintot. Az EMMI jelezte, az igénylések nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a lakásvásárlással egybekötött felújítás és a saját ingatlan korszerűsítése-bővítése között. Az összes igénylő hatvan százaléka három- vagy többgyermekes család, de a Falusi CSOK-kal költözők körében még nagyobb az arányuk: négyből hárman nagycsaládosok.

(fotó: Shutterstock)