– Kivételes ez a mai alkalom, hiszen egy egészen különleges, több mint 120 éve alapított vállalatnak adhatjuk át a Családbarát Hely tanúsító védjegyet – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. – Mihail Bulgakov orvos és drámaíró szerint a számok elfogultság nélkül mutatják meg a világunkat. A számok a családpolitika elmúlt 13 éve alapján rámutatnak, hogy Európa egyik legszélesebb családtámogatási rendszerét építettük fel, amelyben háromszor annyi forrás jut a családoknak, mint 2010-ben. Azért dolgozunk, hogy ne akadályozza semmilyen anyagi vagy munkahelyi gát a vágyott gyermekek megszületését. A családi értékeket felismerő munkáltatói szemlélet változásában is előremutató változásokat tapasztalhatunk. A cégek, intézmények, szolgáltatók többféle, a családbarát működésüket igazoló elismerésre pályázhatnak. A Családbarát Magyarország Központ által alapított Családbarát Hely tanúsító védjegy népszerűsége is bizonyítja, hogy egyre több vállalat tartja fontos értéknek a szemlélet elterjedését. Ma pontosan a 2000. szervezetet ismerjük el, amely nem csak fontosnak tartja a munka és a családi élet egyensúlyának megteremtését, de tesz is érte.

A Családbarát Magyarország Központ egyik legfontosabb vállalása, hogy segítse az egyensúly megőrzését a családi élet és a munka között. A szervezet négy éve ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.

– Több mint négy év telt el, mióta a Családbarát Magyarország Központban elkezdődött a Családbarát Hely tanúsító védjegy program kidolgozása – tekintett vissza Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. – Büszkék vagyunk rá, hogy a Richter Gedeon Nyrt.-nek is átadhatjuk a 2000. tanúsítványt, mint ahogy arra is, hogy hazánkban több mint 300 ezer munkavállalóhoz érnek el a családbarát intézkedések. Ha négyfős családokkal számolunk, nagyságrendileg 1 millió 200 ezer honfitársunk életét tehettük ezáltal könnyebbé, jobbá, családbaráttá. Nagy munka áll mögöttünk: a munkatársaim több mint 10 ezer munkaóra auditvizsgálatot végeztek el, ennek eredményeképpen hozzávetőlegesen 20 ezer oldalnyi dokumentum született, és több százezer kilométert tettek meg az ország minden szegletébe.

– A gyógyszerészek felé legtöbbünkben él egy eredendő bizalom. Igaz ez a mai tanúsítottunkra is: a Richterhez is patikarend és tisztaság, tradíció és brand fogalmak társulnak. Négygyermekes édesanyaként nagy örömmel tölt el, hogy mennyi mindent tesznek a családokért, a kisgyermekes szülőkért, illetve a női munkavállalókért. A három telephelyen közel hatezer főt foglalkoztató vállalat két óvodával is büszkélkedhet, a gyermeket vállalókat pedig egyszeri anyagi segítséggel is támogatják. Külön motiváló, hogy évről évre Richter a Nőkért elismeréssel díjazzák a társadalmilag hasznos tevékenységet végző női munkavállalóikat – tette hozzá az ügyvezető.

A világszerte elismert cég olyan összetett és széles körű jóléti szolgáltatásokat és juttatásokat biztosít munkavállalói számára – számos esetben családtagjaik részére is –, amelyek hozzájárulnak a munka és a magánélet egyensúlyához.

– A Richter egész közössége, több mint 50 ország közel 13 ezer munkavállalója nevében köszönjük ezt az elismerést – hangsúlyozta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. – A Richter márkanév nemcsak innovatív gyógyszeripari termékekről, kutatásról-fejlesztésről szól, hanem egy olyan munkahelyről is, ahol jó és érdemes dolgozni, nemzedékek óta. Büszkék vagyunk arra a szakmai elismerésre, amelyet a Családbarát Munkahely védjegy képvisel. Gondoskodó munkáltatóként valljuk, hogy felelősséggel tartozunk kollégáinkért. Amilyen komolysággal és alázattal dolgozunk a szakmai küldetésünk megvalósításán, olyan elszántsággal teszünk a munkatársak és a közösségünk jólétéért.

A Családbarát Hely tanúsító védjegy 2019 óta íródó történetében mindmáig Családbarát Munkahely kategóriájában 899, Családbarát Szolgáltatóhely kategóriában 1 192, vagyis összesen 2 091 szervezetet auditáltak sikerrel, köztük kis-, közép- és nagyvállalatokat, költségvetési szerveket. A minősített munkahelyek családbarát intézkedéseinek előnyeit e szervezeteknél összesen már több mint 300 ezer munkavállaló élvezheti. A Védjegy Program keretében a feltételrendszer teljesítéséhez ingyenes tanácsadói szolgáltatást is kínál a Családbarát Magyarország Központ, továbbá szervez a Védjegyhez kapcsolódó képzéseket, tréningeket a tanúsításra jelentkező vállalatok, szervezetek számára.