Miután a kormány rendeletében 2022. év végéig hivatalosan is meghosszabbította a Családi otthonteremtési kedvezmény (falusi CSOK) igényelhetőségét, így a Magyar Falu Program keretében továbbra is több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen kérhető a kedvezmény – az általánostól eltérő feltételekkel. 

A 2019-es indulása óta eddig 31 ezer család igényelte a 2678 településen elérhető támogatást, mintegy 170 milliárd forint értékben. Egy kérelmezőre átlagosan 5,5 millió forint jutott. 

Ha már van egy gyermek a családban, vagy a szülők egy gyermeket vállalnak, 600 000 forint, két gyermek esetén 2 600 000 forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a jogosultak. 

A támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész korszerűsítésre, felújításra fordítható. Így például a három vagy több gyermeket vállaló családok esetében, ha a megvásárolt ingatlan ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a fennmaradó összeg a 10 millió forintos keretig teljes mértékben felhasználható lesz felújításra, bővítésre. 

Meglévő otthon korszerűsítésére a fenti összegek fele, azaz egy gyermek esetén 300 000 forint, két gyermek esetén 1 300 000 forint, három vagy több gyermek esetén pedig 5 millió forint fordítható. 

Ismerje meg kalkulátorunk segítségével mindazokat az állami támogatásokat, melyek a legkülönfélébb élethelyzetekben nyújthatnak segítséget Önnek és családjának!