Mind a fővárosi, mind a vidéki ingatlanok elérhetősége jelentős mértékben javult az elmúlt időszakban az otthonteremtési támogatásokkal. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss elemzése szerint a két átlagkeresős családok lehetőségeit nézve az első ugrásszerű emelkedés a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016. januári kibővítéséhez köthető.

Az intézkedés bevezetését követően egy két gyermeket vállaló vidéki családnak húsz, egy három gyermeket vállaló vidéki családnak hetven százalékkal csökkent az új lakás megvásárlásához szükséges hitel összege.

A magasabb lakásárak miatt Budapesten számottevően csak a háromgyermekeseknek vált könnyebbé a vásárlás, a tízmillió forintos CSOK igénybevételével esetükben több mint harminc százalékkal csökkent a vásárláshoz szükséges hitelösszeg.

Babaváró hitel

Az elérhetőség a Babaváró hitel 2019. júliusi bevezetésével emelkedett ismét jelentősen.

A CSOK és a Babaváró maximális összegének kihasználása egy három gyermeket vállaló vidéki házaspár 75 négyzetméteres új lakás vásárlását szinte teljes egészében fedezi, de a fővárosban is újfent csaknem negyven százalékkal csökkent a szükséges hitelösszeg mértéke.

A lakásvásárlás lehetősége értelemszerűen a három gyermeket vállaló házaspárok esetében javult a legnagyobb mértékben a kevesebb gyermeket vállalókhoz viszonyítva, ami most is így van. Ez egyrészt annak tulajdonítható, hogy a CSOK a vállalt gyermekek számának növelésével, három gyermektől ugrásszerűen emelkedik, másrészt a Babaváró hitel három gyermek vállalása esetén gyakorlatilag vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy az idén januártól érvényes kedvezmények (áfa-visszaigénylés és illetékmentesség) további jelentős könnyebbséget nyújtanak, jóllehet ezek nem tudták olyan látványosan emelni az elérhetőséget, mint a korábbi intézkedések. Ugyanakkor ezek az intézkedések a családok sokkal szélesebb rétegének könnyítik meg a lakásvásárlást.