Novák Katalin hangsúlyozta, hogy az Otthonteremtési Programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött, és Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni a gyerekeiket a fiatalok és a már gyermeket nevelő családok.

Az Otthonteremtési Program részleteit ismertetve elmondta, hogy január 1-jétől lecsökkentik az új értékesítésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 %-ra. – Ráadásul ezt az 5%-nyi áfát sem kell kifizetniük azoknak, akik CSOK-ot is igénybe vesznek az új építésű ingatlan vásárlásához. Tehát mostantól, január 1-jétől aki CSOK-kal újépítésű ingatlant vásárol vagy építtet, egyáltalán nem kell, hogy áfát fizessen ezt követően – emlékeztetett a családokért felelős miniszter.

Hozzátette: emellett az illetéket is elengedik azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant – legyen szó itt újépítésű, akár használt ingatlanokról.

Újdonság, hogy január 1-jétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom akkor, ha valaki saját maga építkezik.

Novák Katalin kiemelte: azokra, akik maguk építkeznek, nem az áfaelengedés szabályai vonatkoznak, hanem az áfatartalmat 5 millió forint értékéig visszaigényelhetik január 1-jétől.

Otthonfelújítási Támogatás és Kölcsön

Bevezetik január 1-jétől az Otthonfelújítási Támogatást is, aminek keretében a saját otthonuk felújítási költségeit felerészben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek a háztartásukban. – Ráadásul ehhez január 1-jétől hozzáteszünk egy Otthonfelújítási Kölcsönt is, ami elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ezért február 1-jétől ehhez Otthonfelújítási Kölcsönt igényelhetnek maximum 6 millió forintig. Ez egy maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 %-os kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön – ismertette Novák Katalin.

Többgenerációs otthonok

Ezenen kívül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is, ami a tetőtérbeépítéshez nyújtott, CSOK-formájában adott támogatás. Eszerint ha egy háznak a tetőterét beépítik, és oda beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló fiatal pár, egy saját bejáratú, külön otthont hoznak ott létre, ami az ő tulajdonukba kerül, akkor a teljes összegű CSOK-ot igénybe vehetik mostantól.

Ez három gyermek vállalása esetén 10 millió forint vissza nem fizetendő támogatás, két gyermeknél 2,6 millió forint, egy gyermeknél pedig 600 ezer forintos segítséget jelent. Ráadásul két gyermeknél 10 millió, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a CSOK tetőrébeépítésre felhasznált támogatása mellé.

Ezen kívül még egy újdonság, hogy a közjegyzői díjakat is maximálják azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant.

(illusztráció: Shutterstock)