A Növekedési Hitelprogram korábbi szakaszaihoz hasonlóan a jegybanktól kapott forrást a hitelintézetek legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett adhatják tovább, ezúttal azonban lakossági ügyfelek részére, energiahatékony új otthonok vásárlására, építésére.

A Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiájában megfogalmazott jövőképe szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg, amelynek feltétele, hogy legkésőbb az évtized végére egy olyan pénzügyi rendszer alakuljon ki hazánkban, amely figyelembe veszi és érvényesíti a környezeti fenntarthatósági szempontokat. A lakáshitelek piaca megfelelő kiindulópontot jelent a zöld szempontok beépítésének támogatásához, tekintettel arra, hogy a hazai primerenergia-felhasználás harmadát kitevő lakóingatlanállomány energetikai hatékonysága alacsony, korszerűsítésére jelentős tér áll rendelkezésre - fogalmazott közleményében a jegybank.

Az MNB hangsúlyozta: a Növekedési Hitelprogram részeként elinduló NHP Zöld Otthon Program a zöld lakáshitel piac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segíti elő, ami egyúttal hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is.

Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan az NHP Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos ka-mat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 száza-lékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére. A program keretében ener-giahatékony (legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/m2/év pri-mer energiaigényű) új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben - közölte a részleteket a jegybank.

A fontosabb tudnivalókat bemutató tájékoztató oldal itt, a részletes terméktájékoztató pedig itt érhető el. A hiteligényléshez és bírálathoz szükséges dokumentumokkal kapcsolatban közvetlenül az NHP Zöld Otthon Hitelt kínáló hitelintézeteknél érdemes tájékozódni - tanácsolta a Magyar Nemzeti Bank.