Kifejtette: 2021-ben már egy heti, 2022-ben és 2023-ban további egy-egy heti, míg 2024-ben már egy teljes havi nyugdíjat kaphatnak pluszban azok, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Ez 2,5 millió embert érint Magyarországon.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítésével párhuzamosan is megtartják a nyugdíjprémium lehetőségét, bízva abban, hogy olyan gazdasági növekedése lesz ismételten az országnak, amely lehetővé teszi majd számukra, hogy hamarosan ismét nyugdíjprémiumot fizethessenek.

Emellett január 1-jétől 3%-kal emelkednek a nyugdíjak is, hogy megmaradjon a nyugdíjak vásárlóértéke.

Novák Katalin kifejtette: "mindig a tervezett infláció mértékének megfelelően emeljük a nyugdíjakat az év elején, és aztán ha korrekcióra van szükség, akkor ezt megtesszük később a tényleges infláció függvényében, amennyiben a tényleges infláció meghaladja a tervezett infláció mértékét. Ha pedig alatta marad annak, akkor természetesen a nyugdíjasoknak nem kell semmit visszafizetniük. Ez garantálja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését."

– Ezt a vállalásunkat nemcsak hogy teljesítettük, hanem közel 10%-kal tudtuk emelni a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt tíz évben, nominálisan pedig ennél is lényegesen nagyobb mértékben emelkedtek a nyugdíjak – mondta a családokért felelős miniszter.