Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt.

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957-ben abbahagyta jogi tanulmányait és azóta írásaiból élt. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott.

A hétköznapiság költője

A költő két évvel ezelőtt vallott az Inforádiónak arról, hogy egyetlen igazi nagy szenvedélye az olvasás. Példaképének tekintette Petőfi Sándort, akit hétköznapisága miatt tisztelt és csodált, és saját költészetében is pont ezt a hétköznapiságot próbálta megkeresni, vagy megverselni.

„Próbáltam tágítani a költői megverselhető témáim körét, másrészt a világnak egy picit talán ismeretlenebb részét igyekeztem megverselni” – fogalmazott Csukás István az Inforádiónak.

„A legcsodálatosabb irodalom”

Az író nagy szerencsének és ajándéknak tartotta, hogy betévedt a magyar gyerekirodalom birodalmába. „Ez a világ legcsodálatosabb irodalma, ahova minden létező nagy magyar író és költő írt, ami azt is jelenti, hogy magas a mérce, de jó ehhez igazodni” – mondta Csukás István.

„Végigzongorázhattam minden műfajt; a prózát, a verset, a színdarabot, a filmet, a bábjátékot és a gyerekoperát is. Ez azért jó, mert nem zsibbad el az ember agya, mozgékony marad. Én kipróbáltam, áldás, szerencse vagy az én jutalmam, hogy mindegyiket sikerrel” – fogalmazott.

Elismerések, díjak

Csukás István alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon elnyerte az Év Legjobb Gyermekfilmje díját. Munkássága elismeréseként többek között 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve-, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-jutalmat kapott. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki "magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért". 2010-ben Az év gyerekkönyve életműdíjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és Prima Primissima Díjat kapott.