Jelképesen három gomb megnyomásával elindult az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány új, ÉletMentő elnevezésű applikációja. Az okostelefonokra letölthető alkalmazás a pontos helymeghatározás mellett a mentők számára megjeleníti az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, és része egy egészségügyi kisokos is.

Kihasználják a legújabb technológiai vívmányokat

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki a napokban vette kézhez újabb ötéves kinevezését, úgy fogalmazott: a legnagyobb kihívásának tekinti, hogy a technológia legújabb vívmányait alkalmazzák. Az ÉletMentő applikációval összefüggésben a csalad.hu-nak korábban elmesélte: aki letölti, szükség esetén saját okostelefonján megnyomhatja a segélyhívó gombot, így pontos koordináta alapján hívhatja a mentőt. Nem kell megadnia, hogy ő milyen utca hány szám alatt tartózkodik, az alkalmazás ezeket az információkat elküldi helyette, illetve az előre betáplált egészségügyi adatok is beérkeznek a mentőszolgálathoz.

Beszélni sem kell

Budai J. Gergő, a Vodafone vezérigazgató helyettese elmondta, hogy a mobilalkalmazás gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a segélyhívást, egyetlen gombnyomással hívható a mentő. Az is tudja használni, aki nem beszéli a nyelvet, vagy állapota miatt nem tud beszélni. Kis ikonok segítségével bejelölheti, hogy például erős vérzés, nehézlégzés miatt hív mentőt, azt pedig előre, az alkalmazás letöltésekor jelezheti, hol kezelték, milyen betegsége, esetleg gyógyszerallergiája van. Ezeket az információkat segélyhíváskor a mentők is látják.

A lefedettség hiánya sem probléma

Az applikáció ingyenesen használható bármelyik mobilszolgáltató hálózatából. Amennyiben nincs 4G lefedettség, az adatot sms formájában küldi tovább a szolgáltató. Az alkalmazás egyébként Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában már működik. A felhasználói visszajelzések alapján a leggyakrabban végtagtörések, allergiás reakció, illetve szívroham esetén kértek segítséget az applikáción keresztül.