Kopp Mária születésének 80., valamint halálának 10. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendezett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), valamint a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete. Az eseményen részletesen bemutatták a magyarok lelkiállapotát vizsgáló Hungarostudy 2021 kutatás tanulságos eredményeit. A hatodik alkalommal elkészült reprezentatív vizsgálatban 7000 válaszadó adatait elemezték a kutatók.

A Kopp Mária Intézetben megrendezett konferencián Fűrész Tünde, a KINCS elnökasszonya köszöntötte a résztvevőket, egyúttal ünnepélyesen megnyitotta a Kopp Mária-évet.

– Január 14-én lenne 80 éves Kopp Mária, hazánk történetének egyik legnagyobb hatású orvosnője – kezdte Fűrész Tünde elnökasszony. – Intézményünk névadója pszichiáterként, professzorként évtizedeken át kutatta a magyarok lelkiállapotát, létrehozta a népesedési kerekasztalt, amely időtálló javaslatokkal reagált a demográfiai kihívásokra. Az akkori kezdeményezések, mint például a családi típusú adózás, a gyermekgondozási rendszer rugalmassá tétele, a fiatalok lakhatásának megoldása, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása mára a családbarát kormányzásnak köszönhetően megvalósultak és el is érték a kívánt demográfiai eredményeket. A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a boldogság egyik alapforrása lett. Büszkén tűzhetjük ki zászlónkra Kopp Mária egyik jelmondatát: „Szülessenek meg a kívánt és tervezett gyerekek!” A továbbiakban is ezért dolgozunk.

Fűrész Tünde ismertette, hogy az emlékév alkalmából újból megjelentették A Boldogságkeresés útja és útvesztői című könyvet, illetve Közös kincseink címmel pályázatot hirdetnek, amelyre április 3-ig szépirodalmi alkotásokat várnak a boldogság keresése témakörében. Ennek keretében 3 millió forintot osztanak ki, és az év második felében egy könyvben is megjelentetik a legjobb írásokat.

A család képviseletében Kopp Mária és Skrabski Árpád lánya, Skrabski Fruzsina osztott meg néhány gondolatot a megjelentekkel.– Édesanyám egyszerre ért el tudományos sikereket és volt csodálatos édesanya – adott bepillantást családi életükbe Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke. – Mindig bízott bennünk és végig önállóságra nevelt, így megtanultam megoldani a problémáimat. Édesapámmal folyton erősítették az önbizalmamat, az erősségeimre koncentráltak, ez volt a titkuk. Minden este egymás dicsérete zajlott a vacsoraasztalnál, csodálatos, biztonságos, szerető légkörben nevelkedhettünk.

A jövőnk a gyermekeink kezében van!

A családokért felelős parlamenti államtitkár, Zsigó Róbert örömét fejezte ki, amiért a családbarát kezdeményezések hatására ilyen széleskörű összefogás tapasztalható a különböző tudományos területek között. A cél mindenki számára egyértelmű: megoldást találni a népesedési kérdésekre.– Ez a rendezvény élő bizonyítéka annak, hogy a családpolitika nemcsak kormányzati feladat, hanem komoly szerepe van a civil szektornak, az intézményeknek is – fogalmazott a családokért felelős parlamenti államtitkár. – Széleskörű együttműködés nélkül nincs családbarát Magyarország, a KINCS ennek a zászlóshajója. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megoldásokat találjunk a népesedési problémáinkra és a meg tudjuk erősíteni a családokat. A 2010-es családbarát fordulat óta történt családpolitikai intézkedések hozzájárulnak a stabil, célzott családtámogatási rendszer létrejöttéhez, hogy anyagi, lelki és fizikai biztonságban éljenek a magyar családok, megszülethessenek a vágyott gyerekek és idős honfitársaink is békésen élhessenek. A kormány a családbarát intézkedései által idén a GDP 6,2 százalékát, mintegy 3500 milliárdot fordít a családokra, a személyi jövedelemadó-visszatérítés, a fiatalok életkezdését támogató adómentesség és a nyugdíjasokat célzó segítsége által. A magyar családoknak kiszámíthatóságra és biztonságra van szükségük – zárta felszólalását az államtitkár.

Az esemény társszervezője, a Semmelweis Egyetem képviseletében Prof. Dr. Merkely Béla rektor ismertette a hatodik alkalommal elkészült vizsgálat hátterét.– Az egészség a legnagyobb értékünk, ez napjainkban különösen értékes, sőt, még hangsúlyosabb – jelentette ki Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. – Ez a járvány még jobban ráirányította a figyelmet, hogy mekkora kincs. Nemcsak a betegellátás, de a megelőzés és az egészség megőrzése is kiemelten fontos. A Hungarostudy vizsgálat az egyik kiemelt közös projektünk volt a Kopp Mária Intézettel, amellyel méltóan adózhatunk annak a tudósnak az emléke előtt, aki 1988-ban a férjével életre hívta ezt a vizsgálatot. A legfrissebb kutatásban megvizsgáltuk, hogyan befolyásolják a testi-lelki egészséget a pszichológiai és szociális tényezők, milyen a társas támogatás és a testvérkapcsolatok fontosságát is górcső alá vettük. Kiderült többek között, hogy a házasságban élők nemcsak elégedettebbek, de a családalapítás és a családbővítés iránti igényük is sokkal magasabb. Fontos megismernünk a kutatás eredményeit, mert csak így tudunk tenni a magyar családokért! A jövőnk a gyermekeink kezében van! – tette hozzá a szakember.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára videóüzenetében elmondta, a családbarát intézkedések nagymértékben erősítették a családokat, nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, valamint csökkent az abortuszok és a válások száma.

A köszöntők után Prof. Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója és Dr. Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese mutatta be a 2021. évi Hungarostudy kutatás eredményeit.

– Nagy felelősséget igényel az adatok elemzése egy ilyen volumenű kutatás esetében, így még további tanulmányokat is tervezünk, de van, ami már most jól érzékelhető – jelentette ki Purebl György. – A legutóbbi, 8 évvel ezelőtt készült felmérés óta érezhetően megnőtt a gyermekvállalási kedv és a vágyott 5 gyermekből már 4 megszületik! A gyermekvállalásra azok a 18-40 közötti nők hajlandóak, akiknek az első gyermekük születésénél pozitív volt a szülésélményük – mutatott rá az igazgató.– Ez volt az első vizsgálat, amely rákérdezett az ideális gyermekszámra – mondta Engler Ágnes. Az eredmények szerint a magyar társadalom kétgyermekes családmodellben gondolkodik, ezt népszerűségében a háromgyermekes követi. A gyermekvállalás előtt állók fontos feltételeik között a biztos munkahelyet, a jövedelmet és a családbarát munkahelyet említették.

„Pelenkázz, tovább élsz!”

Az eseményt egy kötetlen hangulatú kerekasztal-beszélgetés zárta, amely Kopp Mária és Skrabski Árpád szellemi örökségét és a tavalyi nagyszabású kutatás részleteit hozta közelebb az érdeklődőkhöz. A tanulmányon dolgozók érdekes részletekre világítottak rá, Székely András, a KINCS tudományos főmunkatársának moderálása mellett Dr. Susánszky Éva, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense, Dr. Bódizs Róbert Zoltán, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese, dr. Pári András, a KINCS kutatási vezetője és Kapdebo Ágnes, a KINCS szakpolitikai elemzője vett részt a beszélgetésen.A kutatók kiemelték, pozitív tendenciákat láthatunk az elmúlt felméréshez képest, a párkapcsolatok minősége nem változott a járvány alatt, ha mégis, akkor pozitív irányba. Az adatok szerint a család és a gyermekközpontúság stabil maradt és a pandémia ellenére is állandósult. A magyaroknál a 2 gyerek a legnépszerűbb vállalás, ezt a 3 követi, ez a két szám szerepel legtöbbször a fiatalok fejében. Azt is kiemelték, a magasabb iskolázottság és a vallásosság elősegíti a gyermekvállalást, illetve hogy összefüggés van a férfiak élettartama és a családi élet között: minél inkább kiveszik a részüket a gyereknevelésből, annál boldogabbak és tovább élnek. Ezt a megfigyelést a „Pelenkázz, tovább élsz!” elnevezéssel illeti a nemzetközi gyakorlat.

Az asztalnál ülők témába vágó zárógondolata, amely érdekében nap mint nap dolgoznak, Kopp Mária másik ismert mondása. „Senkit nem kell rábeszélni a gyermekvállalásra, de a tervezett gyermekek megszületését segíteni kell, hiszen minden gyermekszületés közös ügyünk és örömünk!”