A közlemény szerint 2010 óta az Európai Unión belül - Málta után - Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatása.

Különösen szembetűnő a javuló tendencia a gyermeket nevelő nők körében, Magyarországon ugyanis a 6 év alatti gyermekeket nevelő nők között 2010 óta több mint 30 százalékkal nőtt azok aránya, akik gyermekük nevelése mellett kereső tevékenységet is folytatnak.

Mindez köszönhető a bölcsődei férőhelyek folyamatos fejlesztésének, a munkavállalást a GYED mellett lehetővé tevő GYED extrának és a munkaalapú gazdaságpolitika eredményeinek - írták.

Csökkent a női munkanélküliség

Hozzátették, 10 év alatt, Magyarországon kevesebb mint a felére csökkent a női munkanélküliség. A nők és férfiak összes keresetének középső értékét egymáshoz hasonlító OECD-felmérés szerint Magyarországon 20 százalékkal csökkent a bérszakadék. A két csoport összehasonlításában Magyarországon 5,1 százalék az eltérés, ami a hetedik legjobb érték az OECD-országok között, s kevesebb mint a fele ezen országok átlagának.

A vezetők között a nők aránya 2019-ben Magyarországon a 6. legnagyobb volt az unión belül, jóval meghaladva a tagállamok átlagát. Az uniós átlagnál Magyarországon jóval magasabb a nők aránya a magas szintű vezetők között is - áll a közleményben.

Négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége, Nők 40

A nők kettős - munkaerőpiaci és gyermeknevelési - szerepvállalását pedig olyan lehetőségekkel honorálja a kormány, mint a Négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége, a diákhitel-tartozások gyermekvállalás esetén történő csökkentése, illetve elengedése, vagy a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazás lehetősége, amellyel már több mint 300 ezer nő élt - emlékeztettek.

Kitértek arra is, hogy 2010 óta Európában Magyarországon nőtt leginkább - csaknem negyedével - a gyermekvállalási kedv, amely 25 éve nem volt ilyen magas. 2010-ben öt tervezett gyermekből 3 született meg, ma már 4, azaz csökkent a különbség a tervezett és megszülető gyermekek száma között.

Mindezeken felül július 1-jétől a kormány a csecsemőgondozási díjat a bruttó bér 100 százalékra emeli, így az édesanyák a gyermeknevelés első félévében - Európában kivételes módon - többet kapnak kézhez, mint a korábbi nettó bérük; mert Magyarország megbecsüli a nőket - írta a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal.