Zsigó Róbert emlékeztetett: minden magyarországi magyar újszülött részére automatikusan jár a 42 500 forint összegű életkezdési támogatás, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek nevére szóló életkezdési letéti számlára helyez. Ez az összeg a letéti számlán az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. Ha a szülő, törvényes képviselő vagy más hozzátartozó a gyermeknek a Magyar Államkincstárnál Start-számlát nyit, akkor erre kerül át az életkezdési támogatás összege, és a magasabb éves hozammal rendelkező Babakötvényben kamatozik tovább. Ez esetben a szülők, hozzátartozók is tudják befizetéseikkel gyarapítani a megtakarítást.

A befizetések után 10 százalék állami támogatás jár, amelynek maximuma a korábbi évi 6 ezer forintról 12 ezer forintra növekedett. Mindez azt jelenti, hogy havi 10 ezer forint befizetéssel már hozzá lehet jutni a maximális állami támogatáshoz. A Babakötvény ezen kívül az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és nevelésbe vett gyermekek esetén az állami támogatás mértéke nagyobb, és a korábbi évi 12 ezer forintról 24 ezer forintra emelkedett.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a Start-számlát nemcsak a szülő, hanem a gyermek más hozzátartozója is megnyithatja, és befizetéseivel gyarapíthatja. Ráadásul a babakötvény - nevével ellentétben - nemcsak újszülöttnek nyitható, hanem a gyermek 18 éves koráig bármikor lehetőség van erre. A számlanyitás nemcsak személyesen, hanem Ügyfélkapun keresztül is intézhető. A megtakarítással a gyermek 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a Start-számla megnyitását követő harmadik év elteltétől rendelkezhet.

Zsigó Róbert hozzátette: 2018. január 1-jétől a Köldökzsinór programnak köszönhetően a külföldön élő magyar gyermekek számára is kérelmezhető az életkezdési támogatás. Ugyanúgy nyitható Start-számla is részükre, tehát az ehhez kötődő állami támogatások ugyanúgy járnak, mint a Magyarországon élő magyar gyermekek részére.

(illusztráció: Shutterstock)