Házbővítéshez szeretnénk a CSOK-ot felvenni 2 gyermek után. Ha sikeres lesz az elbírálás, azonnal utalják pénzt és később kell számlákkal igazolni a munkákat, vagy csak utólag történik a folyósítás?  

Jelenleg egy gyermekünk van, de háromra szeretnénk a Falusi CSOK-ot felvenni, a meglévő házunkat szeretnénk bővíteni. Mennyit kell számlával lefedni, és milyen arányban, a munkadíjról is kell számla, vagy csak az anyagokról?  

E hozzánk érkező megkeresések és más példák alapján bemutatjuk, mit kell tudni a számlázási kötelezettségekről, hogyan történik a teljesítések igazolása.    

A fenti kérdések kapcsán az a kiindulópont, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával igazolni. Azt nem határozza meg a jogszabály, hogy ezen belül mennyi lehet az építőanyag és a munkadíj számla aránya. A folyósítás a számlabenyújtást követően utólag történik. Helyszíni szemle során pedig ellenőrzik a munkálatok elvégzését.

Lakás bővítése esetén a bekerülési költségek megfizetésének tényét a bemutatott számlán való feltüntetéssel, átutalással teljesített számla esetén a kifizetést igazoló dokumentum egyidejű csatolásával kell igazolni.

Tetőtér befejezéséhez igényelnénk a CSOK-ot három gyermekre. Tudjuk, hogy a költségvetés 70 százalékát kell számlával igazolni. Abban az esetben, ha csak a 60 százalékát tudjuk ilyen módon igazolni, mekkora összegre leszünk jogosultak?

Szakértőink kiemelik, hogy ilyenkor az érdeklődő nem lehet jogosult CSOK-ra, kisebb összeg igénybevételére ebben az esetben nincs lehetőség.

Megtaláltuk a vállalkozót, aki el tudná kezdeni CSOK-s lakásfelújításunkat. De nincs még minden munkára megfelelő emberünk. A sógorom is számításba jöhet, mint kivitelező? Van arra ütemterv, hogy milyen időközönként kell leadni a számlákat, ha esetleg csúsznak a munkálatok?  

Nincs meghatározva, hogy a számlákat milyen időközönként kell benyújtani. Az viszont fontos tudnivaló, hogy az építési vállalkozó nem lehet a támogatott személyek közeli hozzátartozója. A Családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez a költségek igazolásaként bemutatott számlát a hitelintézet akkor fogadhatja el, ha a kibocsátó a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában az állami adóhatóság honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel.

Ismeretségi körben sikerült jó minőségű, bontott építőanyagokat szereznünk, szeretnénk ezeket is felhasználni házunk bővítéséhez. Ezekről nem tudunk számlát bemutatni. Falusi CSOK-ot vettünk fel, felhasználhatjuk ezeket az anyagokat?    

Ha a lakás bővítése során bontott anyagokat is felhasználnak, úgy ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség legfeljebb az összeg 20 százalékával csökkenthető.

Ha a felújításról a számlákat be kell adnom a banknak, én hogyan tudom a vállalkozó felé igazolni, hogy kifizettem a munkát, ha később valami probléma van, vagy garanciában vissza kell hívni?  

A hitelintézet a Családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez a költségek igazolásaként bemutatott eredeti számlát – letörölhetetlen jelzéssel ellátva – a támogatott személynek visszaadja, másolatban tíz évig irattárában megőrzi. A támogatott személy köteles a költségek igazolásaként bemutatott számlákat 5 évig megőrizni.

 

Módosította a kormány a Családi otthonteremtési kedvezmény egyes feltételeit szeptember elsejétől. Cikkünkben részletesen olvashat a változásokról.