KÉRDEZZ-FELELEK:

BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

Ki veheti fel a támogatást?

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít).

Mekkora összeget lehet felvenni?

Maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatást lehet igényelni, de ennél kisebb összeget is fel lehet venni.

Hol lehet igényelni a támogatást?

A bankfiókokban.

Mettől meddig lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-től 2022. december 31-ig.

Mennyi lesz a hitel törlesztőrészlete?

Legfeljebb havi 50 ezer Ft, amelynek a futamideje 20 év.

Mi történik 1 gyermek születése esetén?

Amennyiben a családba 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után, 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig szünetel a törlesztő részletek fizetése, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Mi történik 2 gyermek születése esetén?

Ha 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás meglévő tőkerészének 30%-át elengedik.

Mi történik 3 gyermek születése esetén?

Ha megérkezik 2019. július 1-je után, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a harmadik gyermek is, akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Előfordulhat, hogy 0 forintot kell visszafizetni?

Amennyiben egy házaspár, ahol az anya betöltött 12 hetes várandós, felveszi a Babaváró Támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, úgy vehették igénybe a Babaváró Támogatást, hogy abból egyetlen forintot sem kell visszafizetniük.

Csak az veheti fel a támogatást, aki az első házasságában él?

Amennyiben a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek, hányadik házassága. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak.

Örökbefogadott gyermekek után is felvehető a támogatás?

Igen, amennyiben az örökbefogadott gyermek 2019. július 1-je után születik.

Mi történik, ha a házaspár önhibájukból nem teljesíti a vállalást?

Akkor a korábbi kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve ezt követően piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

Ki vállalja a kezességet?

A folyósított Babaváró Támogatásra az állam vállal kezességet, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak.

Valamely korábban igénybevett támogatás lehet kizáró ok (pl. ha CSOK-ot vettek igénybe és szintén lakásra fordítják)?

Nem.

10 millió forintnál kevesebb hitelösszeget lehet-e igényelni?

Igen.

Hány gyermeknek kell születnie 2019.07.01 után (függetlenül a meglévőktől) ahhoz, hogy a babaváró támogatás teljesüljön és ne kelljen visszafizetni a teljes összeget?

A kölcsönszerződés megkötését követően született 1 gyermek esetén a kamattámogatást már nem kell visszafizetni, csak a kölcsön tőkeösszegét; 2 gyermek esetén ezen felül a még fennálló tőkeösszeg 30%-át sem kell visszafizetni, míg 3 gyermek esetén semmit nem kell visszafizetni a még fennmaradt tartozásból.

Ha a babaváró támogatáson belül a törlesztés szünetel, abban az időszakban kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, vagy az különálló és azt a részt viszont ki kell fizetni?

Mivel a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így a szünetelés idején a díjat sem kell fizetni. (A szünetelés időszaka alatt - fizetési kötelezettség hiányában – a hitel nemfizetése miatti felmondás, így a kezesség érvényesítése sem merülhet fel.)

Babaváró támogatásra kérelmet csak a még meg nem született gyermekre lehet kérni? Ha már megszületett, akkor nem kérhető a támogatás? Visszamenőlegesen lehet kérni?

Csak a kölcsönszerződés benyújtását követően születendő gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást.

Ha ikerterhességről van szó, akkor már eleve a gyermekvállalási támogatást és a kamattámogatást is igénybe vehetik?

Igen, sőt a szüneteltetést is.

Ha a kölcsönkérelem benyújtásakor a feleség 40 éves, akkor azt vállalja, hogy 5 éven belül szül még gyermeket? Tehát a várandósságoknak nem 41 éves kor előtt kell fennállnia, elég ha csak az igénylés történik előtte?

Igen.

Mi történik akkor, ha a 3 éven túl születik a következő gyermek?

Miután lejár az az időszak, amíg a törlesztés szünetel, a törlesztési kötelezettség tovább folytatódik, majd a következő várandósság 12. hetét követően újra szüneteltethető.

Ha a hitelfelvételt követően megszületik az első gyermek, akkor feltétlenül szükséges kérni a törlesztés szüneteltetését? Ha szeretnék, akkor fizethetik tovább?

Nem kötelező, csupán lehetőség.

Ha a Babaváró Támogatást igénybe vevő házaspárról később kiderül, hogy meddők és igazolják a meddőséget. A járási hivatal méltányosságból dönthet úgy, hogy nem kell visszafizetniük a kamattámogatást és/vagy nem válik kamatozóvá a hitel. Ellenőrzésre kerül-e hogy korábban is megállapította-e szakorvos a meddőségüket, hogy ne lehessen visszaélni a méltányos eljárással. Lehet, hogy a kérelem nyomtatványon lenyilatkozzák, hogy nem meddők, de ezt ellenőrzi valaki (pl. előzőekben megszületett szakorvosi véleményeket)?

A jogszabály ugyan kifejezett kötelezettségként nem írja elő az ellenőrzést a járási hivatal számára, azonban az általános eljárási szabályok keretében erre sor kerülhet.

Házas hölgy egyedül tudja igényelni vagy kizárólag együttes igénylésre van lehetőség?

Csak együttesen lehet.

Számít-e mikor kötik a házasságot?

A kérelem benyújtását megelőzően kell megtörténnie a házasságkötésnek.

Együttesen igénybe vehető a jelzáloghitel-csökkentés és a babaváró támogatás?

Igen. (De a csökkentés tárgya nem lehet maga a babaváró előtörlesztése, mivel az nem jelzáloghitel. Tehát lennie kell egy másik, fennálló jelzáloghitelnek is, ami 2017. november 14. előtti megkötés esetén bármilyen célú jelzáloghitel – akár szabad felhasználású is – lehet, azt követően viszont már csak lakáscélú.)

Külföldi biztosítási jogviszony beleszámít a 3 évbe?

Igen.

Házastárs halála esetén is kamatmentes marad a törlesztés?

A halálesetet követő 6 hónapig még igen, azt követően megszűnik és kamatozóvá válik, de a korábbi kamattámogatásokat ilyen esetben nem kell utólag visszafizetni.

A hitel igénylésekor, meg kell jelölni, hogy mire fogják majd felhasználni?

Nem.

Külföldi állampolgárságú férfival kötött házasság esetén is igényelhető? Ha lejár a külföldi állampolgár tartózkodási joga, akkor visszafizetésre kötelezhetik?

Csak EGT állampolgár esetén igényelhető. A tartózkodási jog megszűnése miatt nem kell visszafizetni a kölcsönt, ha minden más feltétel teljesült.

Ha a hitelintézet elutasítja a kérelmet, honnan kell kérni a feltételeknek való megfelelés megállapítását?

A Budapest Főváros Kormányhivatalának kell címezni, megküldeni a kérelmet.

OTTHONTEREMTÉS

Mekkora összegű kedvező kamatozású hitelt lehet felvenni a CSOK mellé?

Két gyermek esetében 10 millió, három gyermek esetében 15 millió forint maximum 3 százalékos, a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású hitel kérhető.

A kamattámogatott hitelt csak új vagy használt lakásra is lehet igényelni?

2019. július 1-je után már a használt lakás vásárlására is fel lehet venni.

Előtörleszthető a CSOK hitel?

Igen, előtörleszthető.

Van-e értékhatára a használt lakásokra vonatkozó CSOK-támogatásnak?

2019. július 1-je után eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt, tehát az ennél nagyobb értékű ingatlanokra is felvehetik a CSOK-ot a családok.

Mire vehető fel még a CSOK?

2019. július 1-je után a meglévő épület alapjára történő építkezéshez is igényelhető lesz a támogatás az új lakáshoz járó összegben, ha az statikailag szakvélemény alapján megfelelő.

Ha valaki eddig külföldön élt és ott volt biztosítva, felveheti a CSOK-ot?

Igen, sőt 2019. július 1-je után már az EGT-tagállamokon kívüli, más külföldi államban szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe vesszük a CSOK igénylésekor, ha magyar állampolgárok kérik a támogatást.

Hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is igényelheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Mekkora összeget engednek el egy család jelzáloghiteléből, ha harmadik vagy további gyermeket vállalnak?

Ebben az esetben az összeget 1 millióról 4 millió forintra emeljük és minden további gyermek megszületése esetén újabb 1-1 millió forint jár. Fontos, ha a család az ezután született negyedik vagy ötödik stb. gyermeke után veszi fel első ízben a támogatást, akkor ilyen esetben is 4 millió forintot vehet igénybe, és csak az ezt követően születőkre jár 1-1 millió forint.

Mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő, három vagy több gyermeket vállalnak, igénybe veszik a CSOK-ot és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, és használt lakást vásárolnak?

Egy második gyermeküket váró család ténylegesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint kedvezményes hitelre, egy harmadik gyermeküket váró család 6,2 millió forint vissza nem térítendő és 11 millió forint kedvezményes hitelre lehet jogosult. Egy harmadik gyermeküket váró és negyediket is tervező család 6,75 millió vissza nem térítendő támogatással és 11 millió forintos kedvezményes hitellel kalkulálhat.

Mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő, három vagy több gyermeket vállalnak, a CSOK-ot és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, és új lakást vásárolnak?

A CSOK-nak, a kedvezményes hitelnek és a jelzáloghitel-elengedés kiterjesztésének/ megemelésének köszönhetően egy második gyermeket vállaló család 12,6 millió forintot vehet igénybe, amelyen belül a 10 milliós hitelből 1 millió forintot elengedünk, így 3,6 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint visszatérítendő, de kedvezményesen törleszthető juttatásban részesül. Egy harmadik gyermeket vállaló család 25 millió forintot kap a CSOK-nak és a kedvezményes hitelnek köszönhetően, amelyen belül a 15 milliós hitelből 4 millió forintot elengedünk, így lényegében 14 millió forint a vissza nem térítendő, és 11 millió forint a visszatérítendő, de kedvezményesen törleszthető összeg.

Mekkora támogatást kap egy család, ha minden támogatást (CSOK, kamattámogatott hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott támogatás és Babaváró Támogatás) igénybe vesznek, és három gyermeket terveznek?

Ha egy házaspár három gyermeket tervez, és felveszi a Babaváró Támogatás 10 millió forintját, a 10 millió forintos CSOK-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz juthatnak, ha megszületnek a tervezett gyermekek. Mert a harmadik gyermek születésekor a Babaváró Támogatást egyáltalán nem, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük, csak a 15 milliós hitelből fennmaradó 10 milliós összeget kell törleszteniük, azt is a piacinál jóval kedvezőbb kamatozással.

Egyszülős családok is igényelhetik a CSOK-ot, a kamattámogatott hitelt és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

Igen, egyszülős és kétszülős családok egyaránt élhetnek a lehetőséggel.

Fel lehet venni kisebb összegű hitelt is?

Természetesen kisebb hitelt is fel lehet venni, nem kötelező a maximumot. Sőt magasabb összeget is fel lehet venni, de akkor a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni.

A kamattámogatott hitel önmagában is felvehető?

Nem, csak a CSOK-kal együtt lehet igénybe venni, bármelyik bankfiókban. A CSOK mellé viszont nem kötelező a támogatott hitelt vagy bármilyen hitelt igénybe venni, az akár önmagában is igényelhető.

Miben térnek el ezek a hitelek a piaci lakáshitelekhez képest?

A kamatszint és ezzel a törlesztőrészlet alacsonyabb, és gyermek meglétéhez vagy vállalásához kötött.

Ha nekem és a házastársamnak van két közös gyermekünk, akik egy háztartásban élnek velünk, de a házastársamnak van még egy gyermeke egy korábbi házasságából, aki nem él velünk egy háztartásban, akkor a nem velünk élő gyermek is figyelembe vehető a CSOK összege szempontjából?

A CSOK a házaspárokkal közös háztartásban élő, vér szerint közös és nem közös gyermekek után igényelhető.

Használt lakás vásárlása esetén lehetséges, hogy a hitel nagyobb részét a vásárlásra, a fennmaradót pedig a felújításra használjuk?

Ez csak a falusi CSOK esetében lehetséges, ahol a vásárlás és korszerűsítés esetén a CSOK összegének legfeljebb a fele fordítható a vásárlásra, a többi korszerűsítésre. Nem kistelepülésen igényelt CSOK-nál a teljes összeget a vásárlásra kell fordítani.

Az ápolási díj mikor számít bele a biztosítási időbe a CSOK (új lakás/használt lakás/falusi CSOK) igénylésénél?

Aki ápolási díjban (vagy gyermekek otthongondozási díjában) részesül, ott ennek az igazolása kiváltja a TB-jogviszony igazolást.

Nem gazdálkodó szervezettől vásárolnám az új ingatlant, lehetséges így a CSOK-ot igénybe venni?

Főszabály szerint csak gazdálkodó szervezet lehet az eladó, kivéve a félkész, befejezetlen ingatlan esetét, amelyet magánszemélytől is meg lehet vásárolni.

Bankoktól, árverezés útján lehet ingatlant vásárolni?

Csak úgy, ha még használatba vételi engedéllyel nem rendelkezik a lakás (nincs befejezve az építkezés), ilyenkor a befejezés építési költségeire nézve lehet igénybe venni a CSOK-ot.

Ha valaki már kifizette az ingatlant és a nevén is van, de még 180 napon belül van, akkor igényelhet CSOK-ot?

Nem, a CSOK csak a vételár megfizetéséhez használható fel.

Mely gyermek minősül eltartottnak a CSOK igénylésekor?

A saját háztartásban gondozott/nevelt gyermek, kivéve, ha az már nagykorú, ilyen esetben nem kell, hogy a szülővel közös háztartásban éljen.

A jelzáloghitel-elengedéshez benyújtott kérelem előterjesztésekor mindenképpen ott kell lennie személyesen mindkét igénylőnek? Ha aláírta a „nem megjelenő” ügyfél, akkor egyedül benyújthatja a másik fél a kérelmet?

Tekintettel arra, hogy közös igénylőkről van szó, elvárás az együttes megjelenés.

Hamarosan érkezik a harmadik gyermekünk, szeretnénk igénybe venni a 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedést. A hitelünkben kezesként a testvérem szerepel. Ez kizáró ok a támogatás igénylésénél?

A kezes nem kizáró ok, mivel a kezesség csak egy (személyi) biztosíték, de nem szerződő fél adós a kölcsönszerződésben.

Ha használt lakás vásárlásához CSOK-ot vesznek igénybe, hogyan történik a jelzálog bejegyzés az állam javára?

A vásárolt használt lakásra a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követő, 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, amelyet a hitelintézet intéz. A jelzálogjogi bejegyzésben fel kell tüntetni a jelzálogjog jogosultját, és meg kell jelölni a zálogjoggal biztosított követelést.

 

NAGYCSALÁDOSOK AUTÓVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSA

Kik vehetik igénybe a támogatást?

A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok, illetve azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek.

Milyen autót vásárolhatnak kedvezményesen a nagycsaládosok?

Legalább hétszemélyes új személyautót.

Mekkora támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok az autó vásárlásához?

2,5 millió forintot, de legfeljebb az autó bruttó vételára felének megfelelő támogatást.

Kell- e bármit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak?

Nem, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás.

Mikor lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-jétől.

Meddig lehet igényelni a támogatást?

2022. december 31-ig.

Mi az igénylés menete?

A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően - a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel történik. A jogosultsági feltételek fennállása esetén a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely ezt követően közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük.

Csak a teljes vételár összegének megfizetése mellett lehet megvásárolni az autót?

Nem, zártvégű lízinggel is, vagy gépjárműhitellel.

Ki számít nagycsaládosnak?

Az, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A 3. gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Kell-e vezetői engedély a támogatás igényléséhez?

Igen, az igénylőnek „B” kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa elég, ha házas- vagy élettársának van.

Továbbértékesíthető a megvásárolt autó?

A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Meg kell-e előlegeznie a támogatás összegét a vásárlónak?

Nem, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja.

Igényelhetik-e egyszülős családok?

Igen.

Milyen esetekben kell visszafizetni a támogatást (késedelmi kamattal együtt)?

Ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak. Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Ha valaki igényelte a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, de az adásvételi szerződést nem kötötte meg a határozat lejártának időpontjáig, kérheti az újbóli megállapítást?

Igen, ha a támogatás felhasználása, folyósítása nem történt meg, akkor a lejárt támogató határozat helyett lehet újat kérni, ha a jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igényléséhez egy lakcímen kell élni a házastárssal/élettárssal?

Nincs ilyen előírás a rendeletben. Az igénylést az egyik fél nyújtja be. A(z egyik) szülő az igénylő, a házas/élettársa pedig a támogatással érintett személy a jogszabály szóhasználatában.

Külföldi családi pótlék beleszámít a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának jogosultsági feltételeibe?

Nem a külföldi ellátás folyósítása a kérdés, hanem hogy a magyar családtámogatási törvény (Cst.) szerint jogosult lenne–e a magyar ellátásra, ha a külföldi folyósítás miatt egyébként nem kellene szüneteltetni a magyar folyósítást. A magyar családi pótlék jogosultság fennállása mérvadó a támogatás szempontjából, nem a tényleges magyarországi, vagy onnan történő családi pótlék folyósítás.

Elektromos autóra is lehet a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását igényelni?

Igen, ha az autó megfelel a rendeletben leírtaknak.

Számít a benyújtás gyorsasága az elbíráláskor?

Nem, nincs korlátozva a támogatható személyek száma, nem fordulhat elő olyan, hogy „kimerül a keret”.

A maximális 2,5 millió forintot kötelező feltüntetni a kérelemben?

Nem. Ha már kinézte a család, hogy milyen autót, milyen áron akar megvásárolni, akkor az annak megfelelő összeget tüntesse fel. Ha később felmegy az autó ára, vagy másik autót vennének, akkor új kérelmet kell beadniuk.

Ha szünetel a családi pótlék folyósítása (a jogosultságot megállapították, nincs megszüntetve), akkor igénybe lehet venni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását?

Igen, mert nem a folyósításhoz kötődik a támogatásra való jogosultság.

Kibővített jelzáloghitel-elengedés

Ha 2019. július 1-je után születik meg egy házaspár harmadik gyermeke, akkor jogosultak a 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedésre?

Július 1-jén vagy azt követően született minden harmadik gyermek után 4 millió Ft jár.

Ha egy házaspárnak már van három gyermeke és korábban igénybe is vették az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést, viszont 2019. július 1-je után születik még két gyermekük, akkor ismét jogosultak lesznek 1 millió forintra?

Nemcsak 1 millió forintra, hanem 4 + 1 millió forintra jogosult a negyedik és az ötödik gyermek után a házaspár.

Van-e korlátozás arra vonatkozóan, hogy mikor vette fel a házaspár a lakáscélú jelzáloghitelt? Ha például most várandós a második gyermekkel az édesanya és felvesznek egy 1 millió forintos jelzáloghitelt, akkor július 1-jén igényelhetik-e az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést?

A kölcsönfelvétel dátumának meg kell előznie a gyermek születését. Emellett a 2017. november 14-e előtt megkötött bármilyen célú (akár szabadfelhasználású) jelzáloghitel is figyelembe vehető, de azt követően már csak a lakáscélú jelzáloghitelek.

Ha július 1-je után megszületik a második gyermek, de csak a szülést követően veszik fel a jelzáloghitelt, akkor jogosultak az 1 millió forintos elengedésre?

Ebben az esetben nem jogosultak.

Ha valaki ikrekkel várandós, akkor igényelheti-e a terhesség 12. héttől az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést?

Igen, ha az első és második gyermekekről van szó. (Ha a második és a harmadik vagy harmadik és negyedik gyermekről van szó, akkor 1 + 4 illetve 4 + 1 millió forintot igényelhetnek.)

Ha az ügyfélnek volt egy gyermeke, aki 2015-ben elhunyt, őt a gyermekek száma szempontjából figyelembe kell-e venni a jelzáloghitel-csökkentésnél?

Igen, a meghalt gyermek is beleszámít a gyermekek számába.

CSOK

Ha már felvett korábban vissza nem térítendő lakástámogatást a család és visszafizetésre kötelezték őket, de eltelt azóta öt év, akkor most ugyanazon gyermekek után is igényelhetik a CSOK-ot?

Igen, ha a legelső lakástámogatás felvétele 2011. december 31-e után történt.

Ha az igénylő (kereső tevékenysége alapján) valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének a hatálya alá tartozott, milyen igazolást szükséges erről bemutatnia?

A külföldi jog szerint abban az államban a társadalombiztosítási ügyekben illetékes hatóság igazolása szükséges. Ezt a külföldi igazolást Magyarországon - EU-n kívüli államok esetében - akkor kötelesek elfogadni, ha az adott állam magyar külképviselete diplomáciai felülhitelesítéssel látta el, vagy ha az adott állam tagja az ún. „Apostille”-egyezménynek, vagyis a külföldi kijelölt hatóság apostille-lel (tanúsítvány) látta el.

Ha már korábban igényelte a család használt lakás vásárlásához a CSOK-ot, július 1-je után igényelhetik külön a kamattámogatott CSOK-kölcsönt?

Nem, a kamattámogatott CSOK-kölcsön utólagos igénylése nem lehetséges, csak a CSOK-kal egyidejűleg.

A falusi CSOK igényelhető-e már meglévő ingatlan felújítására? (Tehát, ha vásárlás nem történik?)

Igen, fele akkora összegben.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Ha egy édesanyának szülés közben meghalt a gyermeke, akivel együtt már 4 gyermeke lenne, jogosulttá válik-e a négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentességére?

Nagyon pontos meghatározás, igazolás szükséges arról, hogy a leírt eset halva született magzatnak avagy élve született gyermek szülést követő halálozásának minősült-e. Tehát kapott-e születési és halotti anyakönyvet vagy sem? Csak akkor számítható be a gyermekek számába, ha anyakönyvezték. Halva született, tehát a szülés után az élet jelét nem mutató gyermek anyakönyvezésére nem kerül sor, ilyen esetben tehát az adómentességre nem szerezhető jogosultság.

Nagyszülői GYED

Ha az összeházasodott nagyszülőknek nem közösek a felnőtt gyermekeik, akkor mindkét nagyszülő lehet nagyszülői GYED-en egyszerre?

Igen. Ha egy háztartáson belül több GYED-re jogosító gyermek él, utánuk csak egy és ugyanazon nagyszülő lehet jogosult GYED-re, az a nagyszülő, akire nézve a szülők a nyilatkozatukat megtették. Ám ha a több GYED-re jogosító gyermek (unoka) nem ugyanazon háztartásban (családban) él, akkor akár mindkét nagyszülő jogosult lehet egyidejűleg GYED-re, ha az egyik családban a szülők az egyik nagyszülőt, a másik családban a szülők a másik nagyszülőt nevezik meg a nyilatkozatukban.