A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szakminiszterei a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy elkötelezettek a családi értékek mellett.

Az együttműködés a családokat helyezi a középpontba

–Európa szívében kialakult egy olyan együttműködés, amely a családokat helyezi a középpontba. A mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migrációban keressük a választ, hanem a családok támogatásában – fogalmazott Novák Katalin, aki a V4 soros lengyel elnöksége keretében szervezett V4-koalíció a családért című videokonferencián vett részt Marlena Malag lengyel, Milan Krajniak szlovák és Jana Malacová cseh, családért felelős miniszter társaságában.

A felek megállapodtak abban, hogy egyeztetik a családokkal kapcsolatos döntéseiket, közös kutatásokat indítanak.

Novák Katalin kiemelte: a négy ország közös célja, hogy a fiatalok annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének, és anyagi akadályok ne gátolhassák a családalapítást.

– A konferencián beszéltem a magyar gyakorlatról. Magyarországon azt támogatjuk, hogy ha valaki családban gondolkozik, akkor ez azt jelenti, tiszteli az elődeit és felelősséget érez az utódai iránt, vagyis hosszabb távon gondolkodik – fejtette ki Novák Katalin.

Lehetőség a nőknek a szakmai és családi élet összeegyeztetésére

A miniszter hangsúlyozta, a nőknek lehetőséget kell teremteni arra, hogy összeegyeztethessék szakmai és családi életüket, a kettő között ne kelljen választaniuk. Hozzátette: a kormány a koronavírus-járvány idején is gondol a családokra, támogatásukra az idei és a jövő évi költségvetésben egyre nagyobb összeget fordítanak. Hangsúlyozta: az összeg jövőre háromszor akkora lesz, mint 2010-ben volt.

– Bevezettük a Babaváró támogatást, Magyarország legnagyobb Otthonteremtési programját, július 1-től megemeljük a Csecsemőgondozási díjat. 2022-től személyijövedelemadó-mentesek lesznek a 25 év alattiak, miközben a négy gyermeket nevelő édesanyák most is szja-mentességet élveznek, de említhetem a bölcsődeépítéseket is – sorolta.