Családtámogatási kalkulátor

Fogalmunk sincs, hogy a mi speciális élethelyzetünkben milyen állami családtámogatásokra vagyunk jogosultak? Ebben segít a csalad.hu oldalán ingyenesen elérhető Családtámogatási kalkulátor. Egyszerű, gyorsan megválaszolható kérdések révén juthatunk el a jelenlegi élethelyzetünkhöz és jövőbeli terveinkhez leginkább passzoló támogatási formákhoz. Az igényléshez szükséges feltételekről és szabályokról is részletes és hiteles információt kapunk. Mindenképpen célszerű még a gyermekek érkezése előtt feltérképezni a lehetőségeinket!

Családvédelmi Szolgálatok  

A Családvédelmi Szolgálatokat (CSVSZ) a járási vagy fővárosi hivatalok működtetik, szolgáltatásaikat mindenki ingyen igénybe veheti. A tanácsadók segítséget nyújtanak a családtervezéshez, családvédelemhez, várandóssághoz, akkor is, ha súlyos krízishelyzet áll elő. A szolgálat célja a családtervezéssel kapcsolatos tájékoztatás és tanácsadás biztosítása a lakosság számára. Lakóhelytől függetlenül bármelyik CSVSZ-t felkereshetjük, a tanácsadáshoz azonban előjegyzés szükséges. Időpontot telefonon vagy személyesen lehet kérni. Bővebb információ itt.

Gyermekút  

Nemcsak a várandósságra, hanem a szülőségre is fontos előre felkészülni. A Gyermekút Módszertani Központ oldalán szakemberek által összeállított széleskörű tudásanyag áll rendelkezésünkre a gyermekünk fejlődésével kapcsolatban, melynek segítségével időben fény derülhet a fejlődési rendellenességekre, lemaradásokra, fejlesztésre szoruló területekre. Amennyiben probléma merül fel, a megfelelő szakemberek megtalálásához is támogatást nyújt a Gyermekút Módszertani Központ.

Babaváró alkalmazások

Létezik néhány hasznos, telefonra letölthető, ingyenes applikáció is, elsősorban kismamáknak. A Femilia nevű alkalmazás a védőnőket és várandós, illetve kisgyermekes édesanyákat köti össze, akik a felületen gyorsan, egyszerűen feltehetik az éppen aktuális kérdéseiket. Az applikáció emellett hetente automatikus tájékoztatást küld a magzat/gyermek fejlettségéről és a felmerülő teendőkről. Az alkalmazásba az anyukák minden dokumentumot, leletet is feltölthetnek, amiket a védőnő is lát, így segítve az adminisztrációt és kapcsolattartást.  

A Császárvonal nevű, szintén ingyenes mobilalkalmazás rendkívül hasznos akkor is, ha nem császáros szülést tervezünk. Előre tájékozódhatunk a császármetszés folyamatáról, magáról a műtétről, a gyermekágyas időszakról, szoptatásról, hegkezelésről és a műtéttel összefüggő panaszok kezeléséről. A tudástárat informatív videók is kiegészítik, speciális regenerációt segítő tornával, légzőgyakorlatokkal, hegmasszázzsal.

Ha pedig már megszületett a baba, jó szolgálatot tehet a HELP elnevezésű applikáció, mely a Semmelweis Egyetem orvosai segítségével készült, és több mint 220 gyermekeket érintő betegség, rovarcsípés, sérülés tüneteit tartalmazza. Ezek alapján a szülők felmérhetik, hogy mennyire súlyos a probléma, érdemes-e azonnal az ügyeletre rohanni. Emellett az otthoni kezelési lehetőségeket is megtalálják az app-ban.