Az eseményen a Családbarát Magyarország Központ részéről dr. Kereki Judit, a Családbarát Magyarország Központ által működtett Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője tartott előadást a Gyermekút Projekt eredményeiről.

A szakember beszédében ismertette, hogy a Gyermekút projekt az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjuk mielőbbi ellátásba juttatását tűzte ki célul, amelyet a szabályozott gyermekutak leírásával, komoly módszertani támogatással és nagyszámú szakember képzéssel ért el. Fontos küldetése volt a projektnek, hogy megerősítsék és támogassák a gyermekekkel foglalkozó szakemberek és a szülők közötti partneri kapcsolatot. 

Előadásában kitért arra is, hogy a projekt eredményeit tovább gondozó Gyermekút Módszertani Központ tudásmegosztással, a családokkal kialakított, bizalomra épülő közös munkával segíti tovább a fejlesztésre szoruló gyermekeket és a velük foglalkozó szakembereket. A központ elsődleges célja, hogy olyan tudásbázisként működjön, amely a kora gyermekkori intervenció témakörében felhalmozódó tudást, projekteredményeket rendszerezi, folyamatosan fejleszti és az érintettek rendelkezésére bocsátja.  

Egyik fontos szakmai munka az online kitölthető gyermekfejlődési kérdőív fejlesztése. Az eszköz  segítségével a gyermekekkel foglalkozó bölcsődei, óvodai szakemberek folyamatosan nyomon követhetik a gyermekek fejlődését. 

A Gyermekút Módszertani Központ szervezésében szülők és szakemberek is képezhetik magukat. Szintén kiemelt szakmai munka zajlik Nógrád vármegyében, ahol több hátrányos helyzetű településén 160 gyermek vizsgálatát és ellátásba juttatását végezték el a módszertani központ szakemberei. A programban az eltérő vagy megkésett fejlődésű, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekek mellett szocializációs hátrányban élő gyermekek is részt vettek. „ A nyomon követés jelenleg is zajlik, kétheti rendszerességgel tartunk megbeszéléseket a gyermekút-menedzserekkel. „ – fejezte be előadását dr. Kereki Judit. 

A rendezvényen beszédet mondott Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki ismertette a kormány családpolitikai törekvéseit, intézkedéseit és azok eredményét. 

A szakmai tanácskozáson köszöntőt mondott dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség lelkipásztora és dr. Czibere Károly főigazgató is.