csalad.hu - Baby guarding, avagy kell-e dadus…
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Baby guarding, avagy kell-e dadus…

Takács Bence
2019. júl. 30. 13:04
Apajegy(zet)

Én nem tudom, hogy kell-e, és egyáltalán dadus-e a dadus. De az is kérdés, hogy nagyszülő-e a nagyszülő, vagyis az én szüleim, akik még éppen aktívan dolgoznak, vagy már megérdemelten pihengetnek. És ha azok, akkor mitől és mikortól nagyszülők ők, és mikortól jöjjön segítségként egy, a családunktól idegen személy. Egyet tudok: még 2015-öt írtunk, és a naptáram tele volt tervekkel, feladatokkal, helyszínekkel és eseményekkel…

Terveztem, hogy megnézem Miskolcon a Titkos házasságot, az Örkényben a Tartuffe-öt, Kecskeméten meg mondjuk a Balféket. De terveztem azt is, hogy bevetjük magunkat a filmszínházba a feleségemmel, hogy sorra vegyük házasságunk releváns témáit a Szex, szerelem, terápia című műremek segítségével, melynek előzménye lehet a Hajnali láz, utóélete az Elmentek otthonról és az Apu vagy anyu? mozifilmek. Terveztem, hogy személyesen, kettesben leszek részese a kulturális élet ünnepeinek, csakúgy, mint a Nagy-Szín-Padra előlépő Ocho Macho koncertjének, avagy Csemer Bogi győzelmének.

Más lett a fontos…

Terveim közé ugyan beszökött, hogy „kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni”, ám jött a felismerés: bár ebben az évben elnyertük az úszó világbajnokság rendezési jogát, mégsem ez íródik piros betűvel a naptárba; bár Kiss Anna költő végre Balassi Bálint-emlékkardot kapott, mégsem fogom egy hónap alatt felfalni költészetét, és bár Bogányi Gergő végre bemutatta saját szerzeményét, mégsem hallom és tekintem meg rögtön a csodazongorát. MERT a lányom születésével minden addigi piros betűvel szedett naptári jegyzet egyszerre íródott át ceruzásra, és kerültek helyükre olyan piros betűs pontok, mint első oltás, éjszakák és túlélt nappalok, esti mesék és elmaradt énidők, hirtelen megfogyatkozott társaspercek.