Mi az a babamasszázs és mire jó?

– A babamasszázsnak is több fajtája van: én személy szerint az indai és a svéd masszázstechnikát ötvözöm a sokéves gyakorlás során megszerzett tapasztalataimmal. Ez az olajos masszázs az egész testre kiterjedő finom simító, érintő mozdulatokból és speciális fogásokból áll. A köztudatban leginkább az él, hogy a babamasszázs a csecsemők hasfájását hivatott enyhíteni, ami nem utolsó szempont, de ennél sokkal többre képes. A szülő és gyermeke közötti kötődést és a szülői kompetenciát is erősíti. Emellett segít a babának az ellazulásban, erősíti az immunrendszert, növeli a lelki stabilitást, segíti a testséma kialakulását, a mozgáskoordinációt. Sőt, a bőrszövetek és az izomzat egészséges fejlődésére, valamint az étvágyra is jótékony hatással van. A babamasszázs nem fejlesztés, de szelíden és határozottan támogatja a kicsi egészséges fejlődését. Nem beszélve arról, hogy ha az esti szertartás része lesz, akkor a napi rutin kialakításában is segít.

A babamasszázs nem fejlesztés, de szelíden és határozottan támogatja a kicsi egészséges fejlődését.

Rögtön újszülött kortól végezhető, vagy csak később?

– A születés utáni első 5 napban nem ajánlott végezni, de utána nyugodtan lehet. A pocak masszírozását a köldökcsonk leesése után lehet elkezdeni.

Felső korhatár van esetleg?

– Általában kisiskolás korig szokták alkalmazni a szülők, de persze, ameddig hagyja és élvezi a gyermek, bátran lehet folytatni.

A tanfolyamot hogyan kell elképzelni: a kismama elmegy egy napos kurzusra, és ott elsajátítja a fogásokat?

– A vírus előtti időkben én személyesen oktattam, de jelenleg online tartom a tanfolyamot, ami mindössze egy, 60 perces alkalom. Ezalatt beszélgetünk a kisbabáról, a napirendről, a sírásról, megnyugtatásról – mindarról, ami a szülőnek fontos ilyenkor. Elmesélem a babamasszázs körülményeit is, a tanfolyam után pedig küldök egy 6 részes videócsomagot a szülőknek, amivel könnyedén felidézhetik és elmélyíthetik a tréningen megszerzett tudást. Természetesen ismétlésre lehet kérni további online alkalmat, ha valaki szükségét érzi. De nem kell bonyolult dolgokra gondolni, annak is biztosan sikerül megtanulni a fogásokat, aki korábban sosem masszírozott.

Van olyan, hogy egy még babát váró édesanya jelentkezik a tanfolyamra?

– Természetesen. Ilyenkor egy játékbabán vagy plüssön tud gyakorolni a leendő anyuka. Egyébként olyan is előfordult, hogy a nagymama jelentkezett be a tanfolyamra, aki aztán továbbadta a tudást a lányának.

A kisbaba részéről igényel bármilyen előkészületet a masszázs? Ha jól sejtem, nem célszerű szoptatás utánra időzíteni...

– Így igaz! Sem a masszázst, sem a tanfolyamot nem jó a szoptatás időpontjára ütemezni. Az ideális, ha a baba még nem éhes, de nincs is már tele a pocakja. Ennek az időpontnak a kiválasztása a baba életének első néhány hónapjában nem egy egyszerű küldetés, éppen ezért kezeljük kellő rugalmassággal a kérdést, ha nem jön össze a masszázs, akkor sincsen semmi baj. Általában egyébként az a tapasztalatom, hogy az első három hónapban a délelőtti időpont a kedvezőbb a babamasszázs megtanulására. Nagy segítség lehet, ha a videóhívás közben jelen van a férj vagy a nagymama, és ha baba netán nyugtalanná, síróssá válna, akkor is be tudjuk fejezni a tanfolyamot.

Említetted, hogy olajos masszázsról van szó. Milyen olajat szabad használni a babán?

– Mindenképpen valamilyen jó minőségű, 100%-os tisztaságú növényi bázisolajat, vagy kimondottan a kisbabák bőrére kifejlesztett baba(masszázs)olajat. Otthon is lehet olajkeveréket készíteni: mandula-, makadámdió- vagy sárgabarackmag olajba keverjünk 1-2 csepp, szintén megbízható forrásból származó levendula, citromfű vagy mandarin illóolajat is.

Van ellenjavallat, amikor nem javasolt a masszázst végezni?

– Ha valamilyen bőrelváltozás van a kicsin, lázas vagy beteg, akkor semmiképpen ne masszírozzuk. Ugyanígy nem ajánlott, ha a baba erőteljesen tiltakozik, sír. Kisebb nyűgösködés esetén meg lehet próbálni a masszázst, van, hogy megnyugszik a baba tőle. Ami még fontos, hogy ha a szülő feszült, akkor se kezdjen bele a masszázsba, inkább adja át a lehetőséget a párjának.

Mi van, ha valaki fél, hogy valamit nem jól csinál? El lehet rontani a masszázst?

– Ne féljünk, nyugodtan hagyatkozzunk az érzéseinkre, és figyeljük meg, hogy melyik fogásra hogyan reagál a gyermekünk. Érezni fogjuk, mi hogyan jó neki. A babamasszázs rövid: egy újszülöttnél 3-4-5 perc az egész, míg nagyobb babákánál is csak 10-15 perc a teljes masszázsfolyamat. Ez egy örömteli időtöltés a picinek és a szülőnek is, élvezzük és merüljünk el benne!

(fotó: Shutterstock)