– A nevem Cal Major, szenvedélyesen szeretem az óceánt és a benne élő állatokat. Az óceán minden alkalommal más és más. Mások a színek, más a vadvilág, valódi élmény ott lenni – kezdte mondandóját a néhány nappal ezelőtt a BBC csatornán sugárzott kisfilmben a 30 éves állatorvos-sebész. A gyönyörű fiatal lány tavaly világrekordot állított fel azzal, hogy a brit szigetek egyik legdélibb pontjától a legészakibb pontjáig a legrövidebb idő alatt jutott el állószörfjén. Mindössze két hónap alatt több mint 1600 kilométert tett meg a vízen, és minden nap legalább 12 órán keresztül 30-50 kilométert evezett. A világrekorddal az óceánok védelmére igyekezett felhívni a figyelmet.

Amikor az ember a vízen van, összekapcsolódik vele, a részévé válik

– Az, hogy nagy távolságokat teszek meg az állószörffel, segít kitisztítani az agyamat, minden nyugodt ilyenkor. Elkezdek figyelni a hullámokra mellettem, a szélre, vagy a tengeri madarak hangjára. Amikor az ember a vízen van, összekapcsolódik vele. Akkor valóban a természetben van, belemerül abba, a részévé válik – vallja a fiatal influencer, akinek több mint 4500 követője van a Facebookon és 5500 követője az Instagramon.

– Miközben felfedezem ezeket az elképesztő helyeket, rájövök, mennyire könnyen sérülnek az élőlények az emberek tetteinek következtében. A természet sokkal törékenyebb, mint amilyennek gondoljuk – fogalmazott Cal.

– Az egyik legnagyobb probléma, amivel az állószörfön szembesülök, az a műanyag: jelentős részüket ételcsomagolásra használták korábban. Ezek olyan dolgok, amelyeket szó szerint néhány másodpercig használunk, majd eldobjuk őket. Amikor pedig a természetbe, az óceánba kerülnek, évszázadokig, évezredekig ott maradhatnak, és nem bomlanak apróbb természetes anyagokra, hanem igen ártalmas vegyi és karcinogén anyagokat árasztanak – hívta fel mindenki figyelmét a BBC csatornán.

Az óceánok az élet fenntartói, és sokkal értékesebbek, mint egy palack víz

– Létkérdés, hogy védjük az óceánokat, és az nem elég, hogy a közelében pihenünk. Az óceánok termelik az általunk belélegzett oxigén több mint felét. Így akár személyesen kapcsolódunk hozzájuk, akár nem, fizikailag mindenképpen kapcsolatban állunk velük. Az óceánok az élet fenntartói, és úgy gondolom, hogy sokkal értékesebbek annál, mintsem hogy károsítsuk vagy veszélyeztessük valami olyan nevetségesen értéktelenért, mint egy palack víz – hangsúlyozta a fiatal lány, aki blogjában az óceánok szépségével, az állószörf használatával és a könyezettudatos élettel igyekszik minél több érdeklődőt megismertetni.


Az egyik kedvenc idézete Jacque Cousteautól származik: „Az ember védi azt, amit szeret.”

– Az utazásaimon azt láttam, hogy az emberek valóban védelemezik azt, amit szeretnek, de csak azt szeretik, amit ismernek. Ezért azt szeretném, ha minél többen jönnének, és ismernék meg ezt a világot, beleszeretnének, és védelmeznék azt – fogalmazott az angol véleményvezér.

Magyarországon is segíthetünk

Igaz, Magyarországnak nincs saját tengerpartja, ám hazánkban is sokat tehetünk a tengerek védelméért. Az óceánokban, tengerekben úszó műanyaghulladék 80 százaléka ugyanis a szárazföldről származik, és a nagy részét a tengerekbe torkolló folyók szállítják oda. Így ha a Magyarországon áthaladó folyókból csak egyetlen palackot is kiemelünk, mi magunk is tettünk a tengerek és a folyók élővilágának védelméért.

Ezt a szemléletmódot támogatja egy magyarországi vállalkozás új kezdeményezése is: június 14-étől bárki ingyen bérelhet kenut a Tisza-tavon, ha cserébe a túra során egy zsáknyi szemetet összeszed – adta hírül a Deluxe blog. Az a zsák szemét pedig már biztosan nem éri el a Fekete-tengert.

A jó példát a számukra a dán GreenKayak nevű civil szervezet szolgáltatta, amely 2017 óta biztosít ingyenes kajakozási lehetőséget bárkinek, aki vállalja, hogy kajakozás közben összeszed egy zsák szemetet a folyóban, és ezt a tevékenységét megörökíti a közösségi médiában. Ezzel az akcióval már 11 tonnányi szemetet szedtek össze az ingyenes kajakozást választó résztvevők.

Néhány napja szervezték Tiszafüreden a felső-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamát, ahol három nap alatt három tonna hulladékot gyűjtöttek. A versenyben hét csapat hajója tizenkét különösen szennyezett területen gyűjtötte össze Tiszafüredtől Kisköréig a hulladékot, amelynek feldolgozható részét, legalább a felét a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják.