– Azt láttuk a korábbi években, hogy nagyon sok szülő, akinek a gyermeke fejlődésében valamilyen eltérés vagy  megkésettség tapasztalható, nem tudja pontosan, hogy hova forduljon, kit kérdezzen meg arról, hogy ez egy jellemző, megfelelő fejlődési út-e, vagy egy eltérés, amely másféle fejlődési út felé vezet – idézte fel a projekt indulása előtti időszakot a Családbarát Magyarország Központ Gyermekút projektjének szakmai vezetője.

A célokkal kapcsolatban elmondta: a projekt keretében egy olyan rendszert kívántunk kidolgozni, és egy olyan gyermekutat felállítani, amely nagyon pontosan megmutatja a szülőknek és a szakembereknek, hogy egy tünetcsoport esetén kihez kell fordulni, annak a szakembernek mi a dolga, és amikor a megfelelő helyre eljut a gyermek, akkor ott mi történik vele.

A vezető hozzátette: időnként nemcsak a szülők, hanem a szakemberek sem tudják pontosan, hogy más szakterületek képviselőinek mi a feladatuk. 

Dr. Kereki Judit

A szakmai vezető elmondta, hogy a Gyermekút projekt kidolgozásakor azokra a tünetekre koncentráltak, amelyek akkor tapasztalhatók, ha a gyermek a fejlődésben elakad. Ennek oka, hogy a tüneteket látják azok a szakemberek, akik a gyermekkel a bölcsődében vagy az óvodában foglalkoznak. Ilyen tünet lehet piciknél a mozgásfejlődés elmaradása, amelyen mozgásterápiákkal, mozgásfejlesztő módszerekkel tudnak segíteni a szakemberek. 

– Amikor eltérő fejlődésről, később fogyatékosságról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy ez egy állapot, és nem betegség – hangsúlyozta Dr. Kereki Judit. 

– A tünetek azok, amelyek alapján felismerjük a különböző állapotokat. Ahhoz pedig, hogy megtudjuk, mi is ez az állapot pontosan, olyan szakemberhez kell fordulni, aki ezt diagnosztizálja – magyarázta a szakértő.

Elmondta, hogy a Gyermekút projekt keretében módszertani anyagok készültek és képzések indultak. 

– Elsősorban szakembereknek indítottunk képzéseket, 12 ezer szakembert képeztünk, akik sokféle szakterületről érkeztek. De a szakemberek mellett a szülőknek is igyekeztünk különböző csatornákon keresztül azokat az információkat átadni, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ők is ráláthassanak erre a rendszerre, és tudják, hogy kihez forduljanak, ha problémát látnak a gyermeküknél. Ehhez létrehoztuk a gyermekut.hu holnapot, amelyen nagyon sok információ olvasható a szülők számára. A szülőtámogató csoportjaink pedig a megkésett fejlődésű gyermekek szülei számára olyan támogatást nyújtottak, amelyben ők maguk is megerősödtek – részletezte a szakmai vezető.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Dr. Kereki Judit elmondta: szeptember vége után kezdődik a projekt fenntartási időszaka, de szeretnénk, hogy egy olyan hálózat jöjjön létre, olyan módszertani központok alakuljanak ki, amelyeknek a munkatársai segítik majd a szakembereket a jövőben is. Emellett mozgó, komplex szolgáltatási formában igyekszünk segíteni a szakemberhiány problémáján, ennek a részleteit a jelenlegi projekten belül próbáljuk ki – fejtette ki.

– Reményeim szerint ezek a központok lesznek a biztosítékai annak, hogy minden olyan gyermek, aki valamilyen szempontból eltérő vagy megkésett fejlődésű, viselkedésű, meg fogja kapni a megfelelő ellátást, és a szüleik is támogatást kapnak ebben a folyamatban – fogalmazott a Gyermekút projekt szakmai vezetője.