1. Holiday

Ez a romantikus komédia azon túl, hogy felmelegíti a párok szívét, a nagyobb gyermekek számára is kikapcsolódást jelenthet. Egy pár éve még kevésbé ismert, ma már viszont annál népszerűbb „lakás-csere” program keretein belül két, egymástól távol és teljesen különböző életet élő nő egy időre otthont cserél. A fagyos angliai télből a Kate Winslet által alakított, épp szerelmi bánattól sínylődő újságíró a fényes Kaliforniába költözik, míg a Cameron Diaz által megformált filmelőzeteseket gyártó, karrierista nő birtokba veszi a meghitt, békés kuckót. Az új élet mindkettőjük számára nem várt ismeretségeket és kihívásokat tartogat, sőt, a szerelem is beköszönt az életükbe. Kicsit szirupos, kicsit könnyáztatta, mégis mulattató és szívmelengető, nekünk pedig pont erre van szükségünk ezekben az ünnepi napokban.

2. Négy karácsony

Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) nem szívlelik túlzottan az ünnepeket. Bár mindkettőjük családja nagy örömmel várja őket ezekben az időkben, ők mindent megtesznek, hogy elkerüljék a kötelező összejöveteleket. Egyszer aztán hiba csúszik a gépezetbe és kénytelenek lesznek végiglátogatni a szülőket, akik mind elváltak. A négy ünnepi találkozás alatt fény derül a féltve őrzött titokra, mégis bebizonyosodik, hogy a családi melegséget semmi sem tudja pótolni. Meghitt vígjátékról van szó, amely inkább a szülők, mintsem a gyermekek számára jelent majd szórakozást, de bátran ajánljuk tinédzsereknek is, mert minden benne van, ami egy karácsonyi filmhez elengedhetetlen: nevetés, sírás, összeveszések és nagy kibékülések, de elsősorban a szeretet és az összetartás üzenete.

3. Télapu

Gyermekkorom örök kedvence. Egyedülálló hangulata révén azt éreztem, hogy magam is az Északi-sarkon vagyok, sőt, talán ez az első olyan film, amely igazi betekintést nyújt a Mikulás mindennapjaiba. Láthatjuk a műhelyét, ahol a manók szorgoskodnak, megismerhetjük a rénszarvasokat, és olyan régóta rejtély övezte kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mitől is repül a szán, vagy hogy fér be a Mikulás a kéménybe? Ami pedig különösen magával ragadó ebben a vígjátékban, az a „Grincs-jellege”, azaz a Tim Allen által megformált munkamániás apuka, aki a maga szkeptikusságával és materialista világlátásával letöri kisfia gyermeki lelkesedését is. Végül persze nagy jellemfejlődésen esik át – tekintve, hogy Télapó válik belőle –, így be kell látnia: a mese és a valóság közötti határvonal vékonyabb, mint gondolnánk, és csak rajtunk múlik, hogy melyikben hiszünk igazán.

4. Az élet csodaszép

Frank Capra elbűvölő meséje egy igazi, 1946-os klasszikus, mondhatni alapmű. A mély mondanivalóval bíró dráma a legjegesebb szíveket is felolvasztja, komolysága miatt viszont inkább a felnőtteknek ajánljuk. Az alkotás különleges hangulatot teremt: mintha visszarepülnénk a háború sújtotta, nehéz időkbe, azon belül is George Bailey életébe, aki szentestén az öngyilkosság gondolatával játszik. Az égiek által leküldött angyal viszont mindent megtesz, hogy lebeszélje őt tervéről: megmutatja, hogy mennyivel szegényebb hely lenne a világ, ha ő meg sem születik. Láthatjuk kisöccse váratlan halálát, és a több száz megmentett katonát, akik már nem élnének, ha a férfi nem siet védelmükre. George ráébred, hogy mennyire fontos szerepet tölt be családja és a közösség életében, és hogy az élet akármilyen nehéz is, valójában csodaszép.

5. Karácsony Arthúr

Tüneményes családi mozi az elfogadásról és az emberi esetlenség bájáról. Arthúr kedves, szerethető, de kissé ügyetlen. A karácsony elsőszámú rajongója és más vágya sincs, mint hogy édesapjára hasonlíthasson, aki már több mint 100 éve Mikulás. Nagy igyekezetében persze sok mindent elbaltáz, így vicces és hajmeresztő kalandokba keveredik. Egy azonban közös benne és az apjában: nehezen boldogulnak a modern idők technikai vívmányaival és inkább arra vágynak, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. Szórakoztató, vidám és humoros animáció ez, amely az egész család számára felhőtlen kikapcsolódást nyújt.

(Fotó: Shutterstock, filmek fotóinak forrásai: 1. https://decolady.blog.hu, 3. https://snitt.hu, 5. https://mesekincstar.tv)