Az a tapasztalat, tudás, odaadás és szeretet, ami felőlük érkezik, pótolhatatlan.

A nagyszülők világnapja Amerikából származik, ahol 1978 óta köszöntik fel a nagymamákat és nagypapákat ezen a jeles napon. Azóta már számos európai országban is elterjedt ez a szokás. Jó lenne, ha itthon is hagyománnyá válna a nagyszülők ünnepe, hiszen olyan sok mindent köszönhetünk nekik. Az a tapasztalat, tudás, odaadás és szeretet, ami felőlük érkezik, pótolhatatlan.

Aki pedig nagymamává vagy nagypapává válik, pontosan tudja, hogy ez a szerep mennyire hálás feladat, hiszen a kisunokák minden szeretetet duplán adnak vissza. Ezt tapasztalja az 5 éves Leo nagymamája, Sz. Éva is (61), aki őszintén megosztotta velünk, számára mi az 5 legcsodálatosabb dolog a nagymamaságban.

1. Feltörő anyai érzések

A legjobb dolog, hogy újra átélhetjük egy édes kisgyermek közelségét, anyai, nagyanyai érzéseink teljesen betöltik szívünket, bearanyozzák mindennapjainkat.

2. „Mama, szeretlek”

Amikor meghalljuk, hogy kimondja: „Mama” vagy „Nagyi”, és azt is hozzáteszi, hogy „szeretlek”, teljesen elolvadunk és szárnyakat kapunk.

3. Minőségi idő

Nagymamaként megtehetjük, hogy csak a kisunokánkra figyeljünk, csak vele foglalkozzunk, teljesen átadjuk magunkat a játéknak, örömnek, hiszen nem vagyunk a nap 24 órájában vele, és nem kell a mindennapok nehézségeit a vállunkra vennünk.

4. Teljes felszabadultság

Tapasztalataink birtokában és annak köszönhetően, hogy unokánk nevelésének felelőssége nem teljes mértékben minket terhel, felszabadultabban tudunk együtt lenni vele. Korlátok nélkül átadhatjuk magunkat az együttlét élvezetének.

5. Gyermeki örömök

Újra énekelhetünk gyermekdalokat, együtt táncolhatunk, focizhatunk, hancúrozhatunk, újra gyerekek lehetünk egy kicsit, és rácsodákozhatunk őszinte, nyílt szavaikra, sokszor vicces mondataikra.

(fotó: Shutterstock)