Kezdjük a dicsérő szavakat az idősebb korosztály mobilhasználati szokásainál. A Synovate piackutató cég öt országban végzett felmérése szerint például Svédországban minden 65 év feletti személy használja a technológiának ezt a vívmányát. De ha a többi országot általánosságban nézzük, a 65 és 74 év közöttiek csaknem 90 százaléka rendelkezik mobillal, akik közül 56 százalék maga választja meg a számára legideálisabb készüléket. Franciaországban a legmagasabb ez az arány, ott 73 százalékban maguk döntik el az idősek, milyen készüléket szeretnének nyomkodni vagy érinteni. S ez az ország áll a használati lista csúcsán is, ugyanis 96 százalékuk indított vagy kapott hívást a felmérés kéthetes időszakában. De a többi ország sem panaszkodhat, ugyanis a 14 napban az amerikai idősek 85, a svédek 81, és a németek 73 százaléka használta a telefonját. Így már talán nem is meglepő, hogy vannak olyan cégek, akik külön ennek a korosztálynak gyártanak készülékeket.

Ezek az adatok azért is figyelemre méltóak, mert ha számba vesszük, mire is használhatják a silver korcsoport tagjai a telefonjukat, máris láthatjuk, mennyire aktív életet lehet élni a nyugdíjas időszakban. Ugyanis a kimondottan e korosztály számára előállított telefonok csupa olyan funkciót tartalmaznak – szintén egy nemzetközi felmérésnek köszönhetően –, amelyre valóban szükségük van az 50 fölöttieknek. S hogy melyek ezek? Természetesen az idősek is szeretnek beszélgetni. Barátokkal, családtagokkal, de nyilvánvalóan segítséget is mobiltelefonon kérnek az orvostól vagy a gyógyszertártól. Így nem mindegy, sőt, a fontossági sorrend első helyén áll, hogy a kijelző a kelleténél nagyobb legyen, ahogy a gombok is, és a hangosítással se legyen gond.

De számtalan nyugati országban például az egyik vezető szempont az idősek mobilválasztásánál az, hogy természetjáráskor is jól tudják használni. Így mindazon túl, hogy szeretnének fotót és videót készíteni, fontosnak tartják, hogy megfelelő térképanyaggal rendelkezzen a készülék, amit szorosan követ a GPS megléte. De nagyon sokaknál fontos hozzátartozója a természetjárásnak az egészséges életmód, ezért nem hiányozhat a lépésszámláló és a vérnyomásmérő sem a menüpontok közül.

Így tehát ha azt gondolnánk, hogy az idősebb korosztály elutasítja a modern technológiát, eléggé nagyot tévedünk. Hiszen sokaknak ez az egyetlen szociális kapcsolata, vagy ha éppen olyan szerencsés az illető, hogy aktívan éli meg a nyugdíjas éveit, akkor az egészségmegőrzés még hatékonyabb eszközévé tud válni egy jól megválasztott készülék.

De mi a helyzet a gyermekekkel?

Nagyon sok szülő ellenzi a mobiltelefon használatát a gyermekeknél. Valóban nehéz eldönteni, mikor jó és mikor káros ennek az eszköznek a jelenléte. Hiszen ma még nincs mérőeszköz, ami kimutatná, mi az a mennyiség, amitől még nem zárkózik be a gyermek az online világ fogságába, mikor kezdi el rontani az egészségét a túlzott monitorbámulás, mikor válik fantáziátlanná és lelkileg sivárrá a gyerkőc. De egy kicsit talán mégis engedékenyek lehetünk, hiszen lássuk be, mi, szülők is elég nagy kedvvel nyomogatjuk a kütyünket úton-útfélen. Nézzünk most 5 példát arra, mire a jó telefon, ha a gyermek kezébe akad:

1. Praktikusság

Sokszor nem is hinnénk, mennyi mindenre jó ez a kütyü. Rengeteg olyan applikáció létezik például, ami teljesen ártalmatlan a gyermekek életében, hiszen ezek kimondottan nekik készültek. De ha tényleg a praktikusságot akarjuk megnézni, ott vannak például a cukorbeteg gyermekek, akiknek nagyon sokat segíthet annak rögzítése a memóriában, hogy mikor kell az inzulint beadniuk, vagy a diétát megfelelően követniük. Így a mobil akár még életet is menthet.

2. Kikapcsolódás, szórakozás

Ha már az app-okat említettük az előbb, számtalan olyan videójáték, műsor vagy netes portál létezik, amely úgy kapcsolja ki a kicsit a napi rohanásból, hogy még fejleszti is a képességeit.

3. Rutin fejlesztése különböző dolgok jártasságában

Mindegy, hogy hány éves és milyen pályára készül a gyermekünk, a mobilnak köszönhetően már egészen fiatal korban megtanulhat számtalan olyan „felnőtt” tevékenységet, ami a későbbiekben segíteni fogja a felnőtt életben való helytállását.

4. Információszerzés, műveltség, tájékozottság

Ennek a kütyünek a segítségével az információk elképesztően gazdag tárházához férhetnek hozzá a gyermekek, amelyekből akár komoly műveltséget is fel lehet építeni. Azt azért persze meg kell tanítani a gyermekeinknek, hogyan válogassanak, szűrjenek az információk között.

5. Beilleszkedés, szocializáció

A mobilok nagy sikertörténetét a különféle közösségi hálózatok megszületésének és azok villámgyors bővülésének köszönhetik. Segítségükkel olyan lehetőségek nyílnak meg a kapcsolattartásban, amelyekre korábban sosem volt példa, és gyakorlatilag kiesik ma már a közösségből az, aki nem tart lépést a technikával és nincs jelen az online világban is.

Mindezek után, kedves szülők, illetve kedves olyan szülők, akik még maguk is gyermekek és aggódnak az édesanyjukért és édesapjukért: amikor bőszen nyomkodják a gombokat a kütyüjükön, gondolják végig, valóban megéri ez a nagy aggodalom? Vagy egyszerűen elég csak annyi, ha kicsit jobban odafigyelünk a szeretteinkre, hogy megfelelően és jól, számukra építő dolgokra használják a mobiljukat? Legyünk ebben mindenképp példamutatóak, hogy meg tudjon maradni a családi béke, hiszen ha mi jó példával állunk elő, akkor a környezetünkben mindenki csak akkor veszi elő a telefonját, amikor valóban szüksége van rá.