Szoros versenyben nyerte meg a Családbarát Magyarország Központ idei Önként Jöttem díj közönségszavazását a Végeken Egészséglélektani Alapítvány (CallforHelp),  amely a feldolgozott voksok alapján valamivel több mint 4 ezer szavazatot kapott.

– Nagy örömmel olvastuk, hogy egy óriási versenyt követően végül a mi alapítványunk lett az első a közönségszavazáson – osztotta meg élményeit a csalad.hu-val a kuratóriumi elnök. – Őszintén mondom, a szavazás lezárásakor nem gondoltuk, hogy mi nyertünk, de pozitív meglepetés, hogy ennyien tartották fontosnak az ügyünket. Igyekeztünk minél több fórumon mozgósítani és megosztani az Önként Jöttem díj szavazásának lehetőségét, reménykedtünk, hogy az önkénteseinknek sikerül támogatókat találniuk.

A fővárosi központú Végeken Egészséglélektani Alapítványt 1991-ben prof. dr. Kopp Mária alapította. A civil szervezet fő tevékenysége a pszichés, pszichoszociális problémák kezelése, a lelki egészségvédelem, az egészség-promóció és a lelki egészség fejlesztése. A világjárvány 2020-as kitörésekor rögtön megfogalmazódott a szakemberekben a segítségnyújtás gondolata, így azóta a CallforHelp kezdeményezés keretében előbb a járványidőszakban leterhelt egészségügyi, majd a szociális ágazatban dolgozók, később pedig a teljes lakosság részére biztosítanak mentális támogatást. Online szolgáltatásaik célja a segítségnyújtás, az érzelmi támogatás, valamint a továbbirányítás az ellátórendszer megfelelő pontjaira. A szakemberek a kisgyermekes és a gyermeket tervező családoknak e-mailben nyújtanak információs segítséget. A Családi Vonalon többéves védőnői tapasztalattal rendelkező önkéntesek várják a kérdéseket a különböző témakörökben a családtervezéstől a gyermeknevelésig.

Továbbképzés és jutalmazás

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány különböző vonalain jelenleg 15-20, kríziskezelésben jártas, szakképzett önkéntes dolgozik. Van olyan telefonvonal, amely éjjel-nappal hívható, de alapvetően déltől este 10 óráig fogadják a hívásokat a hét minden napján (+361-700-4788).

– Azt tapasztaljuk, hogy nagyon nehéz a segítő szakmában dolgozó embereket “rávenni” arra, hogy maguknak kérjenek segítséget – tette hozzá Székely András. – Az egész világon azt mutatják a kutatások, hogy nagyon pozitívan értékelik ezt a mentális támogatást, de még nagy a gát, egy téves beállítódás az akadály, attól félnek, kevésbé tudnak másoknak segíteni, ha ők maguk is segítségre szorulnak. A közeljövő célja továbbra is elsősorban az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozók megszólítása, hogy bátran forduljanak hozzánk. Az adományokból elsősorban az önkénteseink többéves munkáját szeretnénk megjutalmazni továbbképzéssel, programokkal, hiszen ez a díj elsősorban nekik szól, de ha az összegyűjtött összeg lehetővé teszi, a szolgáltatásaink fejlesztését is szeretnénk ebből finanszírozni.  

Indul az adománygyűjtés!

A Családbarát Magyarország Központ 2016-ban az önkéntes munka elismerése, az önkéntesség ismertségének növelése és az önzetlen magatartás népszerűsítése céljából hívta életre az Önként Jöttem díjat. A díjazott minden alkalommal egy olyan szervezet, amely minimum egy éven át végzett anyagi ellenszolgáltatás nélkül társadalmilag hasznos tevékenységet. A szervezet az Önként Jöttem díj átadásával szeretné a jó példát erősíteni, olyan emberek tevékenységének bemutatásával, akik önzetlenül teszik szebbé, jobbá, élhetőbbé környezetüket, mindennapjainkat.

A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes elmondta, hogy adománygyűjtő akciót szerveznek a győztes szervezetnek, majd az önkéntesség világnapján, december 5-én az Önként Jöttem díj mellett az időközben összegyűlt adományokat is átadják a nyertesnek.

– Nagy öröm, hogy 2022-ben ilyen széles körben tudtuk megszervezni az Önként Jöttem díj jelölését, szavazását, és ilyen sokan voksoltak a négy jelöltre – mondta dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – Úgy gondolom, hogy valamennyi jelölt szervezet kiemelkedően példamutató és elismerésre méltó munkát végez, és nehezen tudtunk volna mi magunk választani közülük. Köszönjük a széles körű társadalmi részvételt a döntéshozatal felelősségteljes folyamatában!  

– A díj mellett adománygyűjtést indítunk a Végeken Egészséglélektani Alapítvány javára, kérem, figyeljék a csalad.hu/onkentjottem weboldalt! A díjat az addig összegyűlt adományokkal együtt, december 5-én, az Önkéntesek nemzetközi napján adjuk át a nyertesnek – tudatta a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

Köszönjük a szavazatokat és gratulálunk a győztesnek!

Az adományokat az alábbi számlaszámra várják:

11701004-25964596

Végeken Egészséglélektani Alapítvány

Kérjük, a közleményben tüntessék fel: Önként Jöttem díj