Miközben az adózók számára a felajánlás nem jelent plusz költséget, a civileknek hatalmas segítség ez a támogatási forma, hiszen rengeteg egyesület, alapítvány kizárólag erre a forrásra támaszkodik. 

Évente csaknem 10 milliárd forintnyi összegről nem döntenek az állampolgárok, nem használják ki az 1 %-os felajánlás lehetőségét, így az visszaszáll az állami költségvetésbe. 

Hogyan ajánlhatom fel az adóm 1%-át?

A nyilatkozat legegyszerűbben az eSZJA oldalán nyújtható be, ahol az ügyfélkapus bejelentkezés után, a civil szervezetet adószám, a vallási közösséget technikai szám alapján lehet kiválasztani. Emellett papír alapon is be lehet adni, a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, az EGYSZA-lapot kitöltve.

Amennyiben nem döntött, kiket segítene a felajánlással, itt lehet keresni az alapítványok vagy egyesületek, itt pedig az egyházak között. További információk a NAV oldalán.

Ha kicsúszna a május 21-i határidőből, már nincs lehetőség módosításra, ezért is fontos, hogy gondoljon időben azokra, akiket ebben a formában tud segíteni, támogatni!