Novák Katalin a Kossuth rádió reggeli műsorában hangsúlyozta, a kormány egy lehetőséget kínál fiatal állampolgárai számára, a 25 év alattiak pedig egyénileg eldönthetik, élnek-e vele jövő januártól. A gazdasági kutatások szerint ez félmillió forintos plusz jövedelmet, megtakarítást is jelenthet egy-egy fiatal számára - idézte a Magyar Nemzet.

Novák Katalin hozzátette, az új adómentességgel könnyebb lesz a fiatalok elindulása, életkezdése még a saját család alapítása előtt. Hasonló példa Európában csak a lengyel adópolitikában létezik, ahol nagyon népszerű lett ez az adómentesség.

A magyar családpolitikával kapcsolatban elmondta, a gyermek fogantatásától kezdve segítséget kap a szülő az államtól. Később alanyi jogon az anyasági támogatás mellett családtámogatásként, Babaváró hitellel, Otthonteremtési programokkal segítik a szülőket. A gyermekeknek ma Magyarországon térítésmentesen jár a bölcsődei és óvodai elhelyezés, az oktatás, az iskolai étkeztetés, a tankönyv, emellett ösztöndíjakkal, diákhitellel, ingyenes nyelvvizsgákkal, KRESZ vizsgával támogatják a szülőket és a fiatalokat. Amikor egy fiatal dolgozni kezd, akár tanulás mellett is, akkor ez a kör előbb-utóbb bezárul, hiszen a családalapítást követően majd ő veheti igénybe ezeket a támogatásokat.

Novák Katalin hozzátette, több mint egymillió olyan 15-25 év közötti magyar polgárt érint a tervezett adómentesség, akik akár tanulás melletti nyári munkát végeznek, diákszövetkezet által dolgoznak, vagy az egyetemi tanulmányok mellett vállalnak munkát. Ezt az időszakot könnyíti meg a rendelkezés, hiszen az új adótörvény vonzóvá teszi a korosztályt a munkaadók számára is.

(illusztráció: Shutterstock)