1. Az Iszkiri Zenekar gyerekeknek szóló, de egészen „menő” zenéjével nagy kedvence mostanában a fiaimnak. Szülinapi daluk is van, Éljen a szülinapos! címmel. Talán a négytagú csapat élettapasztalat-egyvelege adja az Iszkiri daloknak azt a színességét, amit a mai gyerekek és szülők olyan nagyon élveznek. Meseírás, tanítás, óvodavezetés, utazás, sok évtizedes zenélés és apukaság együtt – szép csokor!


2. A mi családi szülinapjainkból sosem maradhat ki a gyerekeim által énekelt vicces, kissé gunyoros ének, ami az amerikai Happy Birthday című szülinapi dal átköltéséből származik. A dallam marad az eredeti, a szöveg pedig a következőre alakul: „Boldog szülinapot, állatkert alakot! Olyan vagy, mint egy majom, és olyan a szagod!” Aranyos, amikor a gyerekek ezt az ünnepelt barátjuknak éneklik, de kevésbé érzem jól magam, amikor a 85 éves dédinek adják elő ugyanezt…

3. Nagy versenyző a sorban az Alma Együttes Ma van a szülinapom! című mókás száma. Mert a „Remek a hangulatom –tom –tom –tom-totorotom-tom, Ma van a szülinapom-pom-pom-pom-poporopom-pom” szöveget csak mosolyogva lehet énekelni. És ahogy a dalban szerepel: a cél a századik szülinap! A videó és a szöveg együtt él, remek perceket lehet megélni a komolytalan, mégis rémesen komoly születésnapi gyerekdal videójának közös megnézésével. A program vége biztosan az együtt éneklés, azaz együtt-pom-pom-ozás lesz!


4. Örök magyar kedvenc Halász Judit Boldog Születésnapot című klasszikusa. Kevesen tudják, de ez a szülinapi gyerekdal Bródy János verse alapján készült, és csaknem harmincöt esztendeje énekeljük minden egyes magyar ember szülinapján. Betéve tudjuk a szöveget, talán éppen ezért fel sem tűnik, mennyire személyes, a születésnaposra különlegesen figyelő és őt nagyon szerető ez a dal.


5. A 100 Folk Celsiusnak két, valamiért kevésbé ismert szülinapi dalát is nagyon szeretjük. A Szülinapom van rockosabb, gyorsabb dal, a Boldog születésnapot gyönyörű dalszövegű, elgondolkozósabb ének – ez utóbbiból mély, családi szülinapi beszélgetésindító válhat.
6. Az iskolában tanult Serkenj fel kegyes nép kezdetű népdal harmadik versszaka kedves szülinapi köszöntődal, a szövegében olyan kívánsággal, amilyennél teljesebbet elképzelni sem lehet a szülinapos számára: „Amennyi fűszál van a tarka mezőben, annyi áldás szálljon (a szülinapos neve) fejére!”

7. Barátainkkal rendszeresen meglepjük a szülinapost az ószövetségi Mózes könyvében található Ároni áldás eléneklésével. A Biblia tanítása szerint az áldás minden testi és lelki jónak a foglalata, amit Isten az embernek adhat. Létezik egy közösen énekelt áldásnál jobb ajándék?

„Áldjon meg téged az Úr,

áldjon meg téged az Úr,

és őrizzen meg tégedet!

Világosítsa meg az Úr

az ő orcáját terajtad,

és könyörüljön terajtad!

Fordítsa az Úr az ő orcáját rád,

fordítsa az Úr az ő orcáját rád,

és adjon békét tenéked!”