Eszerint kiterjesztik július 1-jétől az első nyelvvizsga és emelt szintű nyelvi érettségi, illetve a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához adott támogatást „a csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekgondozást segítő ellátásban” részesülőkre.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent rendelet célja, hogy segítse az édesanyák későbbi elhelyezkedését, a koronavírus-járvány miatti nehezebb gazdasági helyzetben ugyanis fontos, hogy jobb esélyük legyen a kisgyermeket nevelőknek a munkaerőpiacon.

Arról is döntöttek már korábban, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel – tette hozzá.

Meghosszabbított határidők

Számos határidőt is meghosszabbítottak a kormányrendeletben a veszélyhelyzet elmúltát követő 30. napig; ez vonatkozik a lakástámogatásokról, a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról, az adósságrendezésben részt vevők törlesztési támogatásáról, az otthonteremtési kamattámogatásról, a CSOK-ról, a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről, és a Babaváró támogatásról szóló jogszabályokra. Aki fizetési moratóriumot vesz igénybe, annak a kamattámogatás időtartama a moratórium időtartamával meghosszabbodik.

Kedvezmények, könnyítések

Az államtitkár közölte: a Babaváró támogatás és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltétele, hogy az előbbi esetében az igénylő három év, egy tízmilliós CSOK esetében pedig két év folyamatos jogviszonnyal rendelkezzen, a koronavírus-járvány miatt azonban többen elveszíthetik az állásukat. Annak érdekében, hogy ebben az esetben se essen el a támogatástól, aki újra elhelyezkedik, a veszélyhelyzet időszakát, maximum hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként – tájékoztatott.

A rendelet arra is lehetőséget biztosít, hogy a Babaváró támogatás igényléséhez a kismamák meghatalmazhassák házastársukat, és így nekik nem kell személyesen bemenniük a bankban az ügyintézéshez.

(fotó: Shutterstock)