Amióta édesanya lettem, minden évben húsvétvasárnap hajnalok hajnalán kelek, és egy túlméretezett gumicsizmában, félig még kómában nekivágok a kertnek, hogy elrejtsem a színes csokitojásokat az én korán kelő gyerekeimnek. Aztán ébredés után a kicsik az apjukkal megrohamozzák az udvart, és izgatottan keresgélnek. Sajnos a móka sosem tart elég sokáig, így idén irányított játékkal spékeljük meg a tojásvadászatot.

Leutánozni ér!

A kibővített tojáskeresős játék alapját a szülinapi buli hagyományunk adja: kitalálok egy mesét a meghívott gyerekeknek, aminek a kertben különböző állomásai vannak. A helyszíneken izgalmas feladatokat kell megoldaniuk, hogy a végén elnyerjék méltó jutalmukat. Íme, az idei húsvéti változat!

A mese:

Az izgága kerti tündérek nem szeretik, amikor a húsvéti nyuszi eldugja a kertben a tojásokat, mert félnek, hogy a gyerekek az ő rejtekhelyüket is megtalálják. Ezért, amikor a nyuszi már messze járt, tündérporral láthatatlanná tették a csokitojásokat. Szerencsére a kerti törpék még időben észrevették a turpisságot. A varázslatot ugyan egyedül nem tudják megszüntetni, de ha a kicsik ügyesen megoldják a feladatokat, akkor elegendő csodavizet tudnak gyűjteni ahhoz, hogy lemossák a tündérport a kertről, így a tojások ismét láthatóvá válnak.


Az állomások:

Kapjanak a gyerekek egy vödröt, amiben a vizet gyűjtik és egy térképet, ami a megállók helyét jelöli! Az állomásokat az eldugott tojások helyétől távolabb helyezzük el, nehogy rögtön rábukkanjanak az apróságok egy-egy „nyereményre”.

1. poharas állomás

7 pohárba kell egymás után vizet tölteni úgy, hogy egy csepp se menjen mellé. A poharak lehetnek különböző méretűek, hogy nehezebb legyen a feladat. Ha sikeresen végigöntögették a csemeték a vizet, akkor az utolsó pohár tartalma a gyűjtővödörbe kerülhet.

2. Lufifa

Sok-sok színes lufit fújunk fel, 3-ba pici műanyag figurát rejtünk el, majd a fára (fa helyett mehetnek bokorra, kerítésre) akasztjuk őket. Mindet ki kell pukkasztani! Ha megvan az összes bábú, ismét kapnak egy pohár vizet a vödrükbe.

3. Tojáshordás

10 darab kifújt vagy műanyag tojást kell egyik kosárból a másikba átvinni egy evőkanál segítségével anélkül, hogy a tojások leesnének. A végén szintén víz a jutalom.

4. Célbadobás

5 műanyagpalackot különböző szintig töltünk meg vízzel. A gyermekeknek egy vonal mögül kell eltalálniuk az üvegeket egy labdával úgy, hogy mind felboruljon. A végén a tartalmuk a gyűjtővödörbe kerül.

5. A végállomás

A gyerekek vízipisztolyt kapnak, amit megtöltenek az összegyűjtött vízzel, majd körbeszaladhatnak a kerten és mindent lelocsolnak, hogy megtörjék a varázslatot.


Ezután kezdődhet a klasszikus tojásvadászat!