A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, a Demográfiai kerekasztal titkára a testület hétfői alakuló ülésének apropóján elmondta: a számok igazolják, hogy jó döntés született, a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben Európában.

Az államtitkár szerint a demográfiai fordulat eléréséhez együttgondolkodásra van szükség az állami és a civil szféra, az egyházak, valamint a tudományos világ képviselőivel arról, hogy a már kialakított eszközrendszert hogyan lehetne tovább "finomítani" olyan elemekkel, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a gyerekszületésekhez.

Mint mondta, már a kerekasztal első ülésén is felmerültek ötletek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a párok gyermeket vállaljanak és megálljon a népességfogyás, és példaként említette, hogy fiatal korban ki lehetne szűrni azokat az elváltozásokat, amelyek felnőttkorban a gyermekvállalás gátját jelentik. De - tette hozzá - előkerült az ülésen a családok összetartásának kérdése, az, hogy mennyire fontos az oktatásban is a családi életre nevelés, a szexuális felvilágosítás.

A politikus az M1 aktuális csatorna műsorának is vendége volt kedd reggel, ott arról beszélt, Magyarországon a teljes termékenységi arányszám nőtt az elmúlt évtizedben, de mivel a szülőképes korú nők száma csökken, a népesség - lassabban, mint a fejlett országok nagy részében -, de csökken.

Hornung Ágnest kérdezték a CSOK Pluszról is, ezzel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a piaci szereplőkkel arra a következtetésre jutottak, hogy az a támogatási rendszer, amely évekkel ezelőtt megállta a helyét, a mai gazdasági, ingatlanpiaci helyzetben nem tud érdemi segítséget nyújtani a családoknak, ezért döntöttek a rendszer átalakítása mellett.

Hozzátette: a családoknak nagyobb segítséget jelent a vágyott otthon megteremtéséhez, ha a korábbinál nagyobb összegű támogatáshoz juthatnak, alacsony kamattal.