Mécsestartó

Ha tortapapírt, csipkét, krepp papírt vagy szép, kismintás textilt ragasztunk körbe az üvegünkre, máris készen van az egyedi mécsestartó. Kottapapírból vagy régi fekete-fehér újságból szabjunk ki egy sávot, majd a közepére vágjunk szívet, és ragasszuk vele körbe az üveget, ezen keresztül is gyönyörűen fog világítani a lámpásunk. Tavaszi és nyári estéken a kertben hangulatvilágításként szolgálhat, de a járda mellé felsorakoztatva hasznos eszköz is lehet a mécsesfény. Közös családi estéken az asztal közepét díszítheti, emlékezéskor az ablakban világíthat, a romantikus együttlétek idején pedig különleges hangulatot varázsol a szobába.

Ajándék

A kicsinosított üvegekbe töltsünk ajándéknak szánt apróságokat. Például tegyünk bele színes papírcsíkokat, amelyekre a párunknak szánt kérdéseket írunk a minőségi esti beszélgetéshez. De tehetünk bele édességeket, különböző magvakat, vagy sütnivaló, por állagú összetevőket szép sorjában egymásra töltve.

Kincsek tárolója

Sok apróságnak praktikus tárolója lehet egy szép befőttesüveg. Használjuk ki az átlátszóságot! Az üvegek tele szép kövekkel, kagylókkal, nyaralási emlékekkel a polcot is díszítik. De a vattapamacsok, gyöngyök, gombok is jobban kelletik magukat egy fényesre mosott üvegben. Ha kincseket tartunk a befőttesüvegben, figyeljünk rá, hogy a tető szép színes legyen, de tetszés szerint magunk is köthetünk rá a tartalomhoz illő textil vagy csomagolópapír „sapkát”.

Gyerekek kerti megfigyelője

Amikor a gyerekek a szabadban játszanak, gyakran találnak maguknak megfigyelni valót. Ilyenkor rendszerint anyától kérnek valamit, amibe beletehetik a legyet, szúnyogot, gilisztát, hogy pár órán át vizsgálhassák azt. Rendszeresítsünk különböző méretű befőttesüvegeket ezekre a tudományos alkalmakra. Fontos, hogy szellőzés, levegőztetés céljából előzetesen fúrjunk apró lyukakat a tetőkre!

Garázsos rendszerező

A pincében, garázsban rengeteg olyan apróság van, amit rendszerezni kell. A csavarok, szögek, tiplik, alátétek tipikusan ilyenek: százféle méret van belőlük, és jó, ha mindig kéznél vannak. Mivel az efféle hozzávalók általában a férfiak fennhatósága alá tartoznak, ajánljuk fel a párunknak, hogy különböző méretű üvegekkel és a mütyürök válogatásával segítünk a rendszerezésben.

Konyhai tároló

Liszt, cukor, rizs, búzadara, kakaó, no meg a fűszerek – a legtöbb konyhában az alapvető élelmiszerek valamiféle tárolóban élnek. Jó, ha ehhez nem újabb műanyag dobozt vásárolunk, hanem a kiürült befőttesüvegeket hasznosítjuk újra. Érdemes felcímkézni az üvegeket, hogy a konyhában kevésbé jártas családtagok is megtalálják, amire szükségük van.

Fagyasztóban tároló

Az ételmaradékok, húsok fagyasztásánál sokan használják az üveget, mert egységes, könnyen mosható, átlátható a tartalma, és minden háztartásban fellelhető belőle jónéhány darab.

Vásárláskor csomagolóanyag helyett

A környezettudatos háziasszonyok között egyre többen vannak, akik a vásárláskor – a csomagolásmentesen elérhető élelmiszerek beszerzéséhez – befőttesüveget visznek magukkal.

Lekvár, befőtt, savanyúság

Mire is lehetne legcélszerűbben felhasználni a befőttesüvegeket, mint friss befőttek, lekvárok és savanyúságok tárolására? Készítsünk a gyerekekkel feliratot: a befőtt neve és évjárata mellett jó, ha egy szép gyümölcsrajz is jelzi, milyen finomságot rejt az üveg.

(fotó: Shutterstock)