1. Mikor kapjon a gyerek játékot?

Nekünk, szülőknek kell határozottnak és következetesnek lennünk, amikor gyermekünk sóvárogva nézi a szupermarket játékrészlegén a legújabb csodát. Semmi szüksége a kicsinek egy újabb csillámpónira vagy egy hatodik piros kisautóra, hiszen nem nehéz kiszámolni: ha minden egyes hétvégi bevásárlás során játékot kap a gyermek, pár hónap alatt megtelik a lakás a csilli-villi holmikkal. Ráadásul a gyorsan jött boldogság nem biztos, hogy tartós is lesz. Bőven elég, hogy szülinapra, névnapra, mikulásra, karácsonyra, plusz gyereknapra és húsvétra kap ajándékot a szemünk fénye.

2. Szortírozzunk!

A gyerekek soha nem játszanak egyszerre mindennel. Figyeljük meg, mikor mi a kedvenc, és azt hagyjuk elöl. A többit nyugodtan dobozoljuk be tematikusan, majd időről időre adjuk vissza a gyerkőcnek. Ha azt látjuk, hogy már jó ideje nem érdeklődik az elpakolt játék iránt, kérdezzük meg, odaadná-e olyan kisgyereknek, aki szeretne vele játszani. Nemcsak karácsonykor lehet adományozni, hanem az év bármely napján. Így valahol egy kisgyereket nagyon boldoggá tehetünk, és a megunt kincsek sem foglalják otthon feleslegesen a helyet.

3. Beszéljük meg a rokonsággal!

A szülinap és a karácsony a legnagyobb mumus játékarzenál szempontjából. Nem mondhatjuk azt a rokonoknak, hogy ne ajándékozzák meg a gyermekeinket, de egyáltalán nem udvariatlanság beleszólni abba, hogy mit kapjon tőlük. Megbeszélhetjük, hogy a nagyiéktól milyen játékot kap, a nagynénitől melyik könyvet, tőlünk pedig hasznos ruhafélét. Ezáltal elkerülhetjük azt, hogy több új Barbie-val, vagy 3 XXL méretű kukásautóval gazdagodjon a gyerekszoba. Az is jó megoldás, ha egy nagyobb ajándékra vagy élményre gyűjtünk pénzt, és mindenki annyival száll bele, amennyi nem terheli meg a pénztárcáját.

4. Vásárlás tudatosan

Természetes, hogy játékvásárlás során a gyermekünk öröme motivál minket, ez így van rendjén. Nem árt azonban már a gyerkőc kicsi korától olyat választani, amiről tudjuk, hogy nagy eséllyel évekig használatban lesz. A különböző építők ebbe a kategóriába tartoznak, de jó ötlet olyan játékot venni, ami a későbbiekben bővíthető, és szülinapra vagy névnapra ehhez kap valamilyen plusz elemet. Sokkal könnyebb lesz a rendrakás és a szortírozás is, ha így teszünk. Figyeljünk arra is, hogy jó minőségű terméket vásároljunk, hiszen semmi értelme, hogy pár hét után törött kerekű autó gyarapítsa a járműves kosarat, ami aztán a műanyag szemétben landol, hiszen másik gyermekhez ilyen állapotban már nem kerülhet.

5. Nem minden arany, ami fénylik

Ma már nem lehet anélkül tévét nézni, hogy ne találkoznánk legalább 5 új játék reklámjával. A gyerekek látják, vágynak rá, mi pedig hajlamosak vagyunk megvenni az első adandó alkalommal – mondjuk a gyermek névnapjára –, csak hogy örüljön a csemeténk. Mielőtt igent mondunk a magától rajzoló masinára vagy a tanítható interaktív csodára, gondoljuk végig, vajon mennyi ideig játszik majd vele a csemeténk. Nagy eséllyel pár hét után a sarokban porosodik majd a kütyü. Ez nem azért van, mert a gyerkőc nem képes értékelni azt, amit kapott, hanem mert nagy valószínűséggel nem azt az élményt nyújtja élőben a játék, mint amit elképzelt magában. Nem azt mondom, hogy soha ne kapjon semmi „értelmetlen” dolgot a gyermekünk, mégis próbáljuk a minimálisra szorítani a látványos, de „egyszer használatos” ajándékok vásárlását.

+1 tipp

Ne felejtsük el, a gyermekünk nem attól lesz boldog, hogy eggyel több kinccsel büszkélkedhet, hanem attól, ha mi magunk is leülünk mellé egy közös játékra. Ott kezdődik az igazi varázslat…

(fotó: Shutterstock)