Hatpontos intézkedés a diabéteszes gyermekekért

Hatpontos intézkedéscsomagot jelentett be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az 1-es típusú, vagyis a veleszületett, genetikai eredetű cukorbetegséggel élő gyermekek és családtagjaik támogatására a cukorbetegség világnapján.

Novák Katalin elmondta, hogy az érintett családok nagy kihívással élik a mindennapjaikat. Ezért a kormány úgy döntött: indokolt esetben a szülők jogosultak lehetnek a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD), illetve az ápolási díjra. A pontrendszer alapján működő támogatást ennek megfelelően átalakítják.

Jövő januártól a szöveti cukorszint mérésére szolgáló szenzort is támogatja majd a társadalombiztosítás, erre jelenleg méltányossági alapon van csak lehetőség. Ez az intézkedés január 1-től lép életbe.

Az inzulinpumpa és a hozzá tartozó alkatrészek szintén a 98 százalékos támogatotti körbe tartoznak majd, és szintén támogatni fogja a tb a ketoacidózis mérőkészüléket és tesztcsíkokat, ha azokat gyermekek számára vásárolják. Erre a nappali középiskolába járó fiatalok is jogosultak lesznek 24 éves korig.

Megteremtik a feltételét annak, hogy azok az óvodába és iskolába járó cukorbeteg gyermekek, akiknek ellátásához szüleik folyamatos segítségére van szükség, együtt tanulhassanak teljesen egészséges társaikkal és részt vehessenek a közétkeztetésben diétájuk megtartása mellett. Az Erzsébet táborok ugyancsak alkalmasak lesznek arra, hogy fogadják a diabéteszes gyermekeket.

Mindemellett a gyermekdiabétesz centrumok fejlesztésére 500 millió forintos pályázatot írnak ki, a cukorbeteg gyermekeket támogató civil szervezetek pedig évente 100 millió forintra pályázhatnak.

– Ezekről az intézkedésekről már döntött a kormány, a munka folyamatban van – jelezte Novák Katalin. Hozzátette: az a cél, hogy az egyes típusú diabétesszel élő gyermekek és családtagjaik élete könnyebb legyen.

Több mint egymillió érintett

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár felidézte, hogy a világnap egy születésnap apropóján jött létre: ekkor született ugyanis az az ember, aki társával 1922-ben felfedezte az inzulint. Majd elmondta, hogy a betegségben érintettek 10 százalékánál genetikai eredetű az elváltozás, 90 százaléknál viszont életmódjuk miatt alakul ki a betegség. A világon ma az emberek 7-10 százaléka elhízott, ami hozzájárulhat a megbetegedéshez.

– Magyarországon 730 ezer ember szed diabétesz ellen gyógyszert. Ennél csaknem 500 ezer fővel lehet nagyobb a betegek köre, ám őket még vagy nem diagnosztizálták, vagy nem szedik a gyógyszert – hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az idei világnap témája a cukorbetegség és a család. Mivel minden 10. ember diabéteszes, szinte nincs olyan család, amelyik ne lenne érintett. A diabétesznek egyébként, mint hangsúlyozta, elsősorban a szövődményei okoznak súlyos problémát, a szem és a keringési rendszer súlyos elváltozásaiért sokszor a cukorbetegség a felelős.

A gyilkos kór

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vezetője a 2-es típusú diabétesszel összefüggésben mondott el fontos tudnivalókat. Beszámolt arról, hogy Magyarországon körülbelül 2,5-szer több lábat vágnak le, mint az unió többi országában. Az amputáltak 50 százaléka 2-es típusú, vagyis szerzett cukorbetegségben szenved.

– Ez a betegség egy gyilkos kór – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy azok a betegek, akik amputáción esnek át, emelkedett kockázattal lesznek szív- és érrendszeri betegek is.

Kiemelt figyelmet kell tehát fordítani a cukorbetegek lábára, már csak azért is, mert idegrendszeri eltérések miatt ők sokszor egyáltalán nem érzik a fájdalmat akkor sem, ha megsérül a végtagjuk.

– A cukorbetegség a fertőzések melegágya – jelezte a szakember.

Összhangban a világszervezettel

Ledia Lazeri, a WHO budapesti irodájának vezetője arról beszélt, hogy a Novák Katalin által bejelentett tervek összhangban vannak a világszervezet törekvéseivel. A WHO több szakpolitikai intézkedést javasol: az oktatás, a megelőzés és korai felismerés, valamint a fizikai mozgás, az egészséges táplálkozás és az egészséges ételek népszerűsítése a legfontosabb célkitűzés.

(fotó: BaloghZoltán/MTI)