Az UNICEF a világ legnagyobb gyermekeket segítő humanitárius szervezete, amely azonban még soha nem igényelt ilyen nagy összeget a vészhelyzetben lévő gyermekek számára.

"Amióta a statisztikákat vezetjük, soha nem volt olyan sok segítségre szoruló gyermek a világon, mint most. Négyből egy gyermek életét fegyveres konfliktus, vagy természeti katasztrófa veszélyezteti" - idézi a közlemény a szervezet vezetőjét.

Henrietta Fore szerint az otthonukból erőszakkal elűzött gyermekeknek azonnali segítségre és támogatásra van szükségük. A konfliktusok jelentik a legnagyobb fenyegetést, azonban az éhínség, a fertőző betegségek és a klímaváltozáshoz köthető extrém időjárási jelenségek miatt is milliók szorulnak életmentő segítségre.

Az UNICEF gyermekekért indított humanitárius kezdeményezésének (HAC) 2020-ban a felnőtteket is beleértve mintegy 95 millió embert kell elérnie, hogy konfliktuszónákban és katasztrófa sújtotta területeken vizet, táplálékot, oktatást és egészségügyi támogatást biztosítson a rászorulóknak.

A szervezet ezért azt kéri a támogatóktól, hogy járuljanak hozzá a humanitárius alap működéséhez, hiszen ez teszi lehetővé, hogy az UNICEF helyben azonnali segítséget tudjon nyújtani.

2020-ban az UNICEF céljai között szerepel 5,1 millió súlyosan alultáplált gyermek megsegítése; 8,5 millió gyermek beoltása kanyaró ellen; 28,4 millió ember ellátása ivóvízzel; 4,5 millió gyermek és gondviselőik támogatása mentális egészségügyi szolgáltatásokkal; 1,4 millió nő és gyermek számára szexuális erőszak elleni védelmi programok biztosítása; 10,2 millió gyermek számára oktatási lehetőség biztosítása; 1,7 millió ember számára direkt pénzügyi segítség nyújtása, valamint különböző fejlesztési programok összesen 49 millió gyermek és felnőtt számára.

2019 első nyolc hónapjában az UNICEF és partnerei 51 millió főt, köztük 29 millió gyermeket értek el - olvasható a közleményben.


(Fotó: Shutterstock)