csalad.hu - Másnapos kenyér – ne dobjuk ki!
CSALAD.HUAhol otthon vagy!
Befektetés a jövőbe
Másnapos kenyér – ne dobjuk ki!
Békési Erika
2019. szept. 22. 8:00
Gasztronómia
Szeretjük a friss kenyeret. A tegnapit már nem annyira, a tegnapelőtti pedig sokszor a kukában landol. Pedig finomságok készíthetők a szikkadt péksüteményekből! Ráadásul időt és pénzt is megtakarítunk azzal, ha nem járunk minden nap a boltba. Íme pár ötlet, mit kezdjünk a megmaradt kenyérrel.

Lépjünk túl a zsemlemorzsának való daráláson, és a kutyát se próbáljuk minden nap áztatott kenyércsücskökkel etetni! Egyrészt mert nem a kedvence, másrészt a másnapos kenyérből igazán finom vacsorák készíthetők a családi asztalra!

Melegszendvics szendvicssütőben: Megéri szendvicssütőt vásárolni, mert a legegyszerűbb és leggyorsabb változata a gyors vacsorának a klasszikus vajas-sonkás-sajtos melegszendvics. Elkészítésében a gyerekek is segíthetnek!

Melegszendvics sütőben: A tepsiben sorakozó melegszendvicsek attól különlegesek, hogy minden alkalommal más és más ízűek. Mert a feltét a hűtőben található különböző maradékokból készül: zöldséget, sonkát, tejfölt, megmaradt húst összeturmixolva egyedi szendvicskrémeket gyárthatunk. Olyan összetevőket is a kenyérre varázsolhatunk ilyenkor, ami máskor elképzelhetetlen, hogy a gyerekpocakba vándoroljon.

Melegített szendvics: Vagy egyszerűen mikrós melegszendvics – a melegszendvics „legmodernebb” változata. A felvágottas-sajtos péksütemény a mikrohullámú sütőben fél perc alatt elkészül: amint a sajt ráolvad a húsra, már fogyasztható is a különlegesen lágy finomság.

Bundás kenyér: A felvert tojást dúsítsuk tejjel, ízesítsük sóval és esetleg sajttal, forgassuk meg benne a száraz kenyeret, és forró olajban süssük ki! Kifliből vagy zsömléből is készülhet így a vacsora, ez utóbbi tetejét vágjuk le egy kicsit, hogy jobban beszívódhasson a tojás. Az elkészült bundásra szórjunk sót vagy pirospaprikát. Az íz akkor a legfenségesebb, ha céklával és tejjel fogyasztjuk a kenyeret!

Tojásos-sajtos kenyér: A másnapos kenyérre tegyünk reszelt sajttal dúsított felvert tojást, aztán uzsgyi be a sütőbe! Pár perc alatt kész az illatos és tápláló vacsora.

Mákos guba: A – lehetőség szerint sok! – kiflit másfél centis karikákra vágjuk. A tejet cukorral és vaníliás cukorral keverjük el, nagyon rövid ideig ebben áztatjuk a kiflikarikákat, majd az egészet darált mákban forgatjuk meg. Azonnal vagy sütve is fogyasztható.

Töltött zsömle: A zsömléket kettévágva alsó részükből kiszedünk egy kis belet, így kialakul a kis zsömletálacska, amibe bármit beletölthetünk. Legkelendőbb a gyermekeknél az édes túró – ezt a tölteléket tejföllel, vaníliáscukorral, cukorral és tojással készítjük el. A kiszedett zsömlebelet is belekeverjük a masszába, és esetleg mazsolát adunk hozzá. A zsömle két felét röviden tejbe lógatjuk, az aljába beletöltjük a túrós tölteléket, és a telejét kalapként ráhelyezzük. Érdemes a tetejére egy pici vajat tenni, és a finomságunk percek alatt ropogósra sül a sütőben.

Leveskockák a krémlevesbe: A krémlevesek általában a gyermekek kedvencei. De levesbetétnek nem szükséges levesgyöngyöt vásárolnunk, ha a megpirított kenyeret éles késsel, határozott mozdulatokkal kockákra vágjuk. Kemény kis kenyérkatonák, irány a levesbe!


(Fotó: Shutterstock)