– Érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíj-kiegészítés – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta, hogy a két összeg már holnap, vagyis kedden a jogosultak bankszámláján lesz. Akinek pedig postai kézbesítéssel érkezik a járandósága, az a rendes havi átvételkor kapja meg a pluszpénzt.

Akár több, mint 33 ezer forinttal lehet több a juttatás

– Egy átlagos, 136 ezer forint nyugdíjra jogosult személy, aki mindkét ellátást megkapja, 33.500 forint többlettel számolhat. Ebből 22 ezer forint a nyugdíjprémium, 11.500 forint a kiegészítés. Ebben a hónapban tehát 170 ezer forintot utalnak a bankszámlájára, vagy ennyi pénzt visz neki a postás – ismertette.

Bővült a jogosultak köre

A nyugdíjprémiummal összefüggésben Novák Katalin elmondta, hogy ez egyszeri utalás, amelyre akkor válnak jogosulttá a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők, ha az adott évben a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Idén ez az érték 4,6 százalék, amit az Európai Nemzeti Bank is megerősített. A nyugdíjprémium mértékét a havi rendszeres ellátás összege is meghatározza, de legfeljebb 22 ezer forint lehet. Ezt a maximális összeget már a 80 ezer forintos havi ellátás is garantálja.

– A kormány döntése alapján idén nemcsak az öregségi nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a juttatást. Erre a többletre idén először azok is jogosultak, akiknek ebben az évben állapították meg az ellátásukat – jelezte az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy a prémiumot három éve biztosítja a gazdasági növekedés, összege pedig idén a legmagasabb. Ebben az évben összesen 2,6 millió ember kapja meg a juttatást, 52 milliárd forint értékben.

Korrekció az értékállóságért

– Az egyszeri nyugdíj-kiegészítés azt garantálja, hogy a nyugdíjak ne veszítsenek az értékükből – hangsúlyozta az államtitkár. – Ez azt jelenti, hogy ha az infláció meghaladja az éves nyugdíjemeléskor tervezett értéket, korrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Az idei emelés meghatározásakor 2,7 százalékos volt a tervezett infláció, végül 3,4 százalék lett a mutató. Ennek alapján a havi korrekció 0,7 százalék, amely egész évre vetítve 8,4 százalékot jelent. Egy átlag nyugdíjas tehát ezen a címen plusz 10 ezer forinttal számolhat.

– Ebben az esetben a kiegészítés csak azoknak jár, akiknek tavaly, vagy korábban állapították meg a rendes havi ellátását – hívta fel a figyelmet Novák Katalin.