A nagyobb városok vonzáskörzetében található kistelepülések árszintje általában több mint kétszerese a távolabb eső, hasonló nagyságú településekének. Az átlagos lakásár az agglomerációk ötezer fő alatti településein 13,9 millió, míg a vonzáskörzeteken kívül eső, hasonló nagyságú településeken 5,5 millió forintot tett ki 2018-ban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, Statisztikai tükör című kiadványából.


Ezek az átlagárak a július 1-jétől életbe lépő Falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szempontjából most különösen érdekesek. A CSOK új lakásra számított támogatási összegét ugyanis használt ingatlanhoz is fel lehet használni a fogyó népességű kistelepüléseken. A Falusi CSOK a háromgyermekes családoknak tízmillió forint vissza nem térítendő­ támogatást jelent – amelynek felét lehet vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, bővítésre fordítani.A kiadvány szerint tavaly tovább csökkent a főváros részesedése a használt lakások piacának forgalmából. Az összes ismert tavalyi adásvételnek mindössze 22 százaléka volt budapesti, szemben a három évvel korábbi 30 százalékos aránnyal. Míg Budapesten és a megyeszékhelyeken zajlott a lakásforgalom 42 százaléka, tízből csaknem minden hatodik adásvétel kisebb településekhez kötődött, minden negyedik adásvétel pedig konkrétan községekben köttetett. Az elmúlt bő évtizedben csak 2009-ben volt ennél magasabb a kistelepülések részesedése a használt lakások piacán. Mindezzel párhuzamosan a lakótelepi panellakások részaránya négy éve csökken, tavaly a 15 százalékot is alig haladta meg.


A KSH adatai szerint a használt lakásokért Budapesten átlagosan 28,7 millió forintot fizettek 2018-ban, 4,3 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyeken 2,1 millió forinttal, 15,1 millióra nőtt az átlagos lakásár. A jellemző fővárosi négyzetméterár 20 százalékos éves emelkedéssel meghaladta a félmillió forintot, a megyeszékhelyeken 243 ezer forintot tett ki, ami 18 százalékkal több, mint 2017-ben. Az eddig feldolgozott adatok szerint tavaly tovább nőtt a lakáspiaci forgalom, és a felfutó lakásépítések hatása is egyre érezhetőbbé vált: az összes eladott lakásnak mintegy öt százaléka volt új építésű.