1500 diák Erdélyben üdülhet, ahol idén először két alkalommal a Magyarországról Székelyföldre utazó gyerekek a nemzeti összetartozás jegyében együtt táborozhatnak erdélyi magyar társaikkal. A Madarasi Hargitánál lévő ottalvós táborhelyen is biztosított a napi ötszöri étkezés, továbbá tartalmas és változatos programokat, valamint kirándulásokat is szervez a gyerekeknek a táboroztató Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. A hétnapos hat éjszakás táborozásra Magyarországról hálókocsis vonattal utaznak a jelentkezők, a gyergyószentmiklósi állomástól pedig különbuszokkal jutnak el a táborba. Az erdélyi teljes ellátást nyújtó programdús nyaralás, valamint az oda- és visszautazás mindössze 1.000 Ft-os költséget jelent a családok számára.

Szombathelytől Erdélyig utaznak a táborozó gyerekek

Az iskolai nyári szünidőben minden vasárnap Budapestről, a Keleti pályaudvarról indul az a vonat Erdélybe, amelynek három kocsiját az Erzsébet-táborozók vehetik birtokba hétről hétre. A táborozók hétfőn kora reggel érkeznek meg a gyergyószentmiklósi pályaudvarra. Idén először két turnusban a Magyarországról Erdélybe utazó gyermekek együtt táborozhatnak a határon túli magyar társaikkal.

A közösen eltöltött idő kiemelt jelentőséggel bír a nemzeti identitás erősítésében, megteremtheti annak az esélyét, hogy életre szóló székely-magyar barátságok köttessenek a „magyarság erdélyi szigetén”. A július 27-ig tartó turnusban Ceglédről 47, Szombathelyről 35 diák utazott Erdélybe, akik a Kovászna megyei Esztelnekről érkező 48 erdélyi magyar társukkal együtt vakációznak az Ivó településen lévő Erzsébet-táborban. Július 28-án Pusztaföldvárról, Szentgálról és Vámosmikoláról utaznak gyerekek Erdélybe, ahol az összetartozás jegyében nagyváradi diákokkal együtt táboroznak augusztus 3-ig, összesen mintegy 150-en.

Néptáncbemutató és kürtőskalács készítés

A 9-14 év közötti diákok az egyhetes turnusok során megismerhetik egymás hagyományait, a székely és a magyar szokásokat. Ezen a héten az esztelneki gyerekek néptáncbemutatót is tartottak, valamint Küküllőmenti táncrendet tanítottak anyaországi társaiknak, és barátság-karkötőket is fontak egymásnak a székely és a magyar zászló színeiből.

A gyerekek a két közös turnusban kürtőskalácsot készíthetnek és kóstolhatnak, egy közösségként alkothatnak vagy éppen egy csapatban versenyezhetnek a Tábori Olimpia során. Esténként koncertek, kulturális előadások és klasszikus tábortűz kovácsolja össze a diákcsoportokat.

Ősszel az erdélyi magyar gyermekek háromnapos tábori osztálykirándulásokon vehetnek részt az Erzsébet-táborhelyen, összesen 1800-an.


Életképek a tábor életéből