A legújabb vizsgálatok szerint a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosság körében az alulműködés 4,4 százalékban, a túlzott működés pedig 1,4 százalékban fordul elő.

Mi is az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakunkon található, feladata a pajzsmirigy hormon termelése. Normális jódellátottságú vidékeken a pajzsmirigy körülbelül akkora, mint az ember hüvelykujjának az elülső perce. Magyarországon viszont, amelynek nagy része jódhiányos terület, ennél 50-60 százalékkal nagyobb a pajzsmirigy átlagos térfogata. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, alapvető befolyással van a szívműködésre, a hőháztartásra, az idegrendszeri érzékenységre, az emésztőrendszeri működésre, a táplálék-hasznosításra, a menstruációs ciklusra. Ennek megfelelően leggyakrabban ezeknek a funkcióknak a zavarában jelentkeznek a pajzsmirigy működési problémái.

Mikor gondoljunk pajzsmirigy-problémára?

A pajzsmirigy-betegségek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak. A konzilium.hu kizárólag pajzsmirigybetegekkel foglalkozó szakértője, Dr. Solymosi Tamás PhD belgyógyász-citopatológus az általános tünetek közé sorolja a gyorsult szívműködést, a vérnyomás emelkedését pajzsmirigy-túlműködés esetén. Megjelenhet nehézlégzés, továbbá változhat az idegrendszer aktivitása: kézremegés, fokozott ingerlékenység, alvászavar tapasztalható pajzsmirigy-túlműködés esetén, csökkent működésnél ennek éppen az ellenkezője. Módosul az anyagcsere, ami túlműködésnél fogyatkozó testsúlyt, izzadékonyságot jelent, csökkent pajzsmirigy-működésnél a gyengébb étvágy ellenére is gyarapodó testsúly, bőrszárazság, testhőmérséklet-csökkenés, a hideg-tűrő képesség csökkenése jelentkezhet. Általánosak a gyomor-bélrendszeri tünetek. Megváltozik továbbá a menstruáció, a túlműködés gyakoribbá, az alulműködés ritkábbá teszi a mensest. Az alulműködés mindemellett a bőr szárazságával jár, fokozott hajhullás, a köröm töredezetté válása, a szemöldök oldalsó szélének kihullása figyelhető meg.

A pajzsmirigy-betegségek nagyon ritkán okoznak tartós életminőség-romlást, az életkilátásokat nem rövidítik meg.

Babára vágyók, figyelem!

Dr. Solymosi Tamás a sokféle, riasztónak tűnő tünet ellenére a csalad.hu-nak nyilatkozva fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pajzsmirigy-betegségek nagyon ritkán okoznak tartós életminőség-romlást, az életkilátásokat nem rövidítik meg. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a fel nem ismert alulműködés ronthatja a fogamzóképességét, megnövelheti a vetélés kockázatát. Ha azonban az érintettek megfelelő adagban megkapják a gyógyszerüket, mindkét kockázat kizárható.

A pajzsmirigy szakember a konzilium.hu-n foglalta össze azokat a tudnivalókat, amelyeknek köszönhetően a pajzsmirigy-betegek az első ijedtség után már optimistábban tekinthetnek az előttük álló időszakra.

Pajzsmirigy alulműködés

Az emberi betegségek közül talán a legideálisabban kezelhető. Nem más, mint egy tökéletesen pótolható hiányállapot, amivel kivétel nélkül teljes és korlátozás nélküli élet élhető.

Pajzsmirigy túlműködés

A betegség - attól függően, hogy mi okozza és milyen súlyosságú - változó ideig akár igen komoly, rövidtávon az életminőséget is komolyan rontó tüneteket okoz. Egyáltalán nem ritka, hogy valamilyen végleges kezelésre lesz szükség. Lehet, hogy egy-két évi gyógyszeres kezelés után is kiújul a túlműködés. De idővel kivétel nélkül mindenki megszabadítható a pajzsmirigy-túlműködéstől.

A Basedow-típusú pajzsmirigy túlműködés

Ebben a betegségben az érintettek csaknem felénél szemprobléma alakul ki. Ez általában enyhe mértékű, a látás nincs veszélyben, ugyanakkor, ha a szem dülledtté válik, akkor ez sok esetben egész életre megmarad, ami komoly lelki problémát okozhat.

Göbös pajzsmirigyelváltozás

Magyarországon az emberek több mint felénél kialakuló rendellenesség. Kétségbe esni egy göbös elváltozás miatt éppen annyira indokolt, mint egy bőrünkön megjelenő elváltozás miatt. Magyarországon a pajzsmirigygöbök 98-99 százaléka jóindulatú.

Pajzsmirigygyulladások

A gyakorlatban az egyik forma a Hashimoto-gyulladás. A nők 10-15 százaléka éli ezzel az életét, nagy részük anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. Egyetlen negatív következménye, hogy alulműködésre hajlamosít, ami az érintettek közül minden második embernél idővel kialakul.

Rosszindulatú pajzsmirigyelváltozás

A leggyakoribb pajzsmirigyrák a papilláris forma. Ez a szervezet legjobb indulatú nem jóindulatú daganata. Átlagosan 90 százalék körüli a véglegesen meggyógyulók aránya. A 40 év alatti nők esetében ez az arány gyakorlatilag 100 százalék.

Végül következzen 5 fontos tanács, amelyeket érdemes megfogadni – nem csak betegeknek:

1. Ha az ön első- vagy másodfokú rokonai között gyógyszeresen kezelendő pajzsmirigy-működési zavar fordult elő, akkor az nagy valószínűséggel autoimmun pajzsmirigy betegség volt, melyre van családi hajlam. Önnek hasonló rendellenesség kialakulására 2-3-szor nagyobb az esélye, mint egy átlagembernek. Indokolatlan testsúlyváltozásen túlmenően fiatal nőknél célszerű még terhesség előtt és majdan terhesség alatt is pajzsmirigy-vizsgálatot végeztetni.

2. Ha göbös golyva miatt műtötték valamelyik első vagy másodfokú rokonát, akkor abban Magyarországon feltételezhetően a jódhiány szerepet játszott. Emellett családi hajlam is van erre a betegségre. Mivel utóbbin változtatni nem lehet, a pajzsmirigy-műtöttek első és másodfokú nőrokonainál különösen fontos a jódhiány normalizálása még abban a stádiumban, amikor nincs göb a pajzsmirigyben.

3. Terhesség és szoptatás időszakában feltétlen szükséges napi 250 microgram jodid bevitele. Ez mind a gyermek optimális fejlődése, mind az anyánál a nem ritkán terhesség alatt kezdődő göbös pajzsmirigy-betegség megelőzése érdekében fontos.

4. A pajzsmirigy-túlműködés, a nagyon ritka fájdalmas pajzsmirigy-gyulladás gyorsan növekedő, tapintható göb, ha ilyet tapasztal, ne halogassa a kivizsgálást.

5. Bárhol a nyakon felfedezett csomó esetén forduljon orvoshoz!