A klubhálózat – amellett, hogy az aktív időskort, az egészség megőrzését, a testmozgás örömét és a kortárs kapcsolatok erősítését szolgálja – lehetőséget ad arra is, hogy az idősekről pozitív képet bemutató, nem utolsó sorban a fiatal generációknak is jó példát mutató program kerüljön az érdeklődés középpontjába.

2018 év végén az EMMI pályázatot írt ki a már rendszeresen gyalogló klubok számára „Mi is gyaloglók vagyunk!” címmel annak érdekében, hogy 2019-es programjaikat támogassa. A támogatást 51 egyesület, alapítvány, illetve önkormányzat vagy önkormányzati intézmény nyerte el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019. április 25-én a gyaloglóklub-vezetők és -tagok részére megszervezte a II. Országos Gyalogló Idősklub Találkozót, amelynek programja az elmúlt évek tapasztalatairól, valamint a testmozgás fontosságáról, az egészségmegőrzésben betöltött szerepéről szóló előadásokból, valamint városligeti gyaloglásból állt. A találkozó zárásaként – amelyen 230 fő vett részt – Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, az Idősek Tanácsának tagja és a gyaloglóklub hálózat ötletadója bemelegítette, majd útnak indította a közös gyaloglást a Vajdahunyadvártól a Hősök teréig, az UNESCO-nál Világörökségként nyilván tartott helyszínen, ezzel is népszerűsítve, hogy az idősek tudnak és akarnak is tenni egészségük megőrzése, aktivitásuk fenntartása érdekében.

Az aktív idősödés szellemi és fizikai feltételeit, a mind hosszabb egészségben megélhető évek megalapozását fiatalon érdemes elkezdeni, de idősebb korban sem késő. Az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és igen hatékony módja az egészség megőrzésének a gyaloglás. Az együttes gyaloglás – mint közösségi tevékenység – különösen hasznos idős korban, hiszen a társasági kapcsolatok, a rendszeres találkozások a szellemi egészséghez, a lelki jólléthez is hozzájárul. A klubhálózat amellett, hogy az aktív időskort, az egészség megőrzését, a testmozgás örömét és a kortárs kapcsolatok erősítését szolgálja, az idősekről pozitív képet mutat és a fiatal generációknak is jó példát mutat. Ma már közel száz gyaloglóklub alakult az országban.

Részletes információ és jelentkezés: gyaloglo@emmi.gov.hu