1. Tartósabb, szilárdabb kapcsolat

Statisztikák szerint azok a párok, akik összeházasodnak, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt, mint az élettársi kapcsolatban élők. Egy felmérésben 750 ezer pár életét követték figyelemmel egy évtizeden keresztül. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a felmérés elején még házas résztvevők 18 százaléka élt külön a felmérés végére, míg ez a szám a papír nélkül együtt élők esetében 39 százalék volt. Ehhez egyértelműen hozzájárul az a tény, hogy mindkét fél tudattalanul is komolyabban veszi a házasságot, kitartóbb és hűségesebb is, mint egy úgymond „sima” együttélés során.

2. Magasabb szintre emel

Az a gesztus és rituálé, ami a házasságkötési ceremóniával jár, lélektanilag egy magasabb szintre emeli a kapcsolatot, még akkor is, ha erről nem akarunk tudomást venni. Ha az „igen” kimondása valamilyen okból elmarad, hiába fakad ez közös döntésből, ettől a magasabb bizalmi és szövetségi állapottól fosztja meg a kapcsolatot.

3. Anyagi és jogi előnyök

Kevésbé romantikus érv a házasság mellett, de azzal, hogy törvényes keretek között is kimondjuk a boldogító „igen”-t, számos jogi és anyagi előnyt is élvezhetünk. Ha legalább az egyikünk az első házasságát köti, igénybe vehetjük például az első házasok kedvezményét, amivel együttesen havonta nettó 5000 forinttal csökkenthetjük a személyi jövedelemadónkat 24 hónapon keresztül.

Ha házasok vagyunk, bármilyen közösen vagy külön szerzett vagyontárgy osztatlan közös vagyonnak számít, ami fele-fele arányban illet meg mindkettőnket, ha esetleg válásra kerül a sor. Ugyanígy automatikusan egymás törvényes örökösei is vagyunk. Ezzel szemben az élettársak önálló vagyonszerzők és nem örökölnek egymás után, hacsak nincs erre külön végrendeletük.