A Versmaraton megnyitóján első alkalommal adták át a Magyar Írószövetség Debüt díját, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatott.


Az elismerést három fiatal elsőkötetes szerző, a Légörvény című verseskötetéért Nagy Lea, a Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regényéért Pataki Tamás, valamint Virágok esztendeje című regényéért Voloncs Attila vehette át.


A díjjal pénzjutalom és írószövetségi tagság is jár - mondta el Szentmártoni János. A Magyar Írószövetség elnöke hozzátette: az elismeréssel a jövőre 75 éves szervezet folytatni szeretné a nyitást a fiatalok felé.


Indulni keserves munka, egyedi hangot, kifejezésformát találni nagyon nehéz - hangsúlyozta Tardy-Molnár Anna, a Debüt díj lebonyolítását segítő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője. Kiemelte, hogy a pályakezdés a legérdekesebb és egyben legtörékenyebb időszak egy szerző életében, ezért az állami szervezet már négy pályázaton keresztül is támogatja a fiatal költőket, írókat.


Szentmártoni János kiemelte, hogy a Versmaraton az elmúlt években folyamatosan új kísérőrendezvényekkel bővült, a HangHordozók pályázat és a Költők futása után idén új elem volt az iskolák számára meghirdetett Szaval a Suli! pályázat.


A Versmaraton megnyitóján a PIM udvarán a Szaval a Suli! pályázat győztese, a csepeli Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalta Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét.


Újdonság idén az is, hogy a múzeum előtti Egyetem téren napközben minden órában Klem Viktor, Lovas Rozi, Fehér Tibor és Mandel Helga színészek szavalnak Az év versei 2019 kötetből, valamint fellép a Szaval a Suli! pályázat első öt helyezettje is. Ugyanitt nagy méretű kivetítőn követhető a PIM-ben zajló Versmaraton.