Visszafoghatja az ingatlanárak robbanását a falusi csok

Július elsejétől már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel. Használt ingatlanok vásárlása esetén pedig eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a CSOK felvételének feltétele volt. Emellett érkezik a Babaváró Támogatás is.

A falusi családi otthonteremtési kedvezményt azzal a céllal vezeti be a kormányzat, hogy növelje a vidék népességmegtartó erejét és a kistelepüléseken élő emberek életminőségét javítsa.

Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője az M1-nek nyilatkozva úgy vélte, az intézkedések a vidéki ingatlanok árrobbanásához is vezethetnek, azonban csak visszafogott módon.

Mint mondta, amennyiben összehasonlítjuk a vidéki ingatlanárakat egy-egy nagyváros ingatlanainak értékével, akár 6-7-szeres különbségeket is tapasztalhatunk. A falusi CSOK-ot igénybe vevők a tízmillió forintos támogatás felét költhetik majd vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, így a használt ingatlanok felértékelődhetnek.

A nagyvárosokban és a fővárosban már-már a megfizethetetlenség határát súrolják az ingatlanárak, nem véletlen, hogy ez a lakáshitelezést is felpörgette – mondta Balogh László. Hozzátette: egyre többen költöznek ezért az agglomerációba, és ott fektetnek be ingatlanba, ehhez pedig a falusi CSOK is hozzájárul majd.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza a műsorban egyebek mellett arról beszélt, hogy az elmúlt években dinamikusan növekedett az érdeklődés az új lakások vásárlása iránt, amire gazdasági értelemben szükség volt. A közgazdász hozzátette, hogy a falusi CSOK azokra a területekre próbál összpontosítani, ahol szabad ingatlanok, lakások vannak, azonban a népesség csökkenése miatt ezek használaton kívülre kerültek. Ezeket fel kell újítani, amihez jó hitellehetőséget kínál ez a támogatás.

Regős Gábor kiemelte, hogy a kedvezményes otthonteremtéssel lehetővé teszi a kormány a lakhatást, de akkor válik vonzóvá a családok számára az adott falu vagy kistelepülés, ha ott vagy közvetlen környezetében van munkalehetőség, adott a tömegközlekedés, az iskola, óvoda, bölcsőde.

Összetett kérdés tehát az otthonteremtés folyamata, amihez jelentősen hozzájárul az infrastrukturális fejlesztés is.

(csalad.hu)