Nagyobb és jobb lakás - ezt hozhatja az új családtámogatás

Vidéken akár 100 négyzetméteres házat, a fővárosban egy-két szobával nagyobb lakást vehetnek a bővülő CSOK-lehetőségek segítségével a kétgyermekesek - számolta ki a csalad.hu-nak az ingatlanpiaci elemző.

Egy négy-ötszobás ház megvásárlásához is elegendő lehet kisebb településeken az új családvédelmi akcióterv keretében bejelentett, kibővített Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kedvezményes hitele egy kétgyermekes családnak. Az ingatlan.com szakportál számításai szerint ugyanis azzal, hogy akik két gyermeket nevelnek vagy terveznek, 10 millió forint támogatott (három százalékos) kölcsönre jogosultak már a használt lakásokra is, illetve megkapják a CSOK 1 millió 430 ezer forint vissza nem térítendő támogatást, már tágas házat vagy lakást tudnak venni.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője a csalad.hu-nak azt mondta, számításaik szerint a kisebb községekben ez az összeg már elegendő egy valamivel 100 négyzetméter feletti önálló vagy sorház megvásárlására is. Megyeszékhelyeken, vagy megyei jogú városokban pedig egy 59 négyzetméteres ingatlan vásárolható meg ennyi pénzből. Ugyanis minél kisebb egy település, általában annál alacsonyabbak a négyzetméterárak: a községekben átlagosan 100 ezer forint - tette hozzá a szakember. Abban az esetben pedig, ha az érintettek 18-40 év közöttiek, és igénybe veszik a fiatal házasoknak járó, legfeljebb 10 millió forint szabadfelhasználású hitelt, amit aztán lakhatásra fordítanak, még nagyobb, vagy még jobb minőségű ingatlant vásárolhatnak maguknak - mondta a szakértő.

Budapesten a 11,4 millió forint az átlagos 600 ezer forintos négyzetméterárat alapul véve nagyjából 20 négyzetméter pluszt, vagyis egy nagy, vagy két kisebb szobát jelent. A friss házasok 10 millió forintjával pedig már 35 négyzetméterrel nagyobb ingatlant tudnak megvásárolni a kétgyermekesek - akik tehát már a használt lakások piacán is keresgélhetnek, és mivel megszűnik a 35 millió forintos értékhatár, jóval nagyobb merítésből választhatnak. Budapest egyes részeinek árai között jelentős eltérések mutatkoznak, így a 21,4 millió forintból akár már kétszobás lakás is vásárolható a város egyes területein.

A szakértő a portál számításaira hivatkozva példaként hozta, hogy Debrecenben és Győrben a 11,4 millió forint 30 négyzetméterrel nagyobb lakáshoz juttathatja a kétgyermekes családokat, a 21,4 millió forint pedig 55 négyzetméter feletti extra területet, vagy akár teljes, állami segítséggel megvásárolt ingatlant eredményezhet. A háromgyermekesek számára - használt ingatlanokra is - nyitva álló 15 millió forintos kedvezményes hitel önmagában már Budapesten 25 négyzetmétert, vidéken 40 négyzetmétert adhat átlagosan.

Mint a csalad.hu részletesen beszámolt róla, a CSOK-ot, illetve a kedvezményes hitelt friss házasok is felvehetik, ha vállalják a támogatás feltételéül szabott gyermekek világra hozatalát. Így a 2,2 millió forintos CSOK és 15 millió forintos kedvezményes hitel mellett a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásával összesen az állam 27,2 millió segítséget nyújt, ami a budapesti átlagárakkal 45 négyzetmétert, debreceni és győri árakkal számolva pedig már több mint 70 négyzetmétert biztosít az életkezdéshez - ebből már akár egy komplett családi ház is megvásárolható.

A fiatal házasok 10 millió forintos gyermekvállalási támogatása nagy segítség a közös életüket kezdőknek - mondta Balogh László. Számukra ugyanis az elmúlt évek átlagosan húsz százalékos ingatlanár-növekedése nagyon nehézzé, vagy szinte elérhetetlenné tette a lakásvásárlást. Budapesten például 2016-ban egy kisebb lakás már 10-15 millió forintért megvásárolható volt, most ez a “belépő összeg” inkább 20-25 millió forint. Ehhez, illetve a bankok által nyújtott jelzáloghitelhez legkevesebb húsz százalékos önrészre van szükség. A 10 millió forinttal ez mindenki számára elérhető lesz. (A fővárosban egy 50 négyzetméteres ingatlan átlagosan 30 millió forint körül vehető meg.)

A további drágulás pedig már a fiatalok számára is kedvez, hiszen az ő lakásuk ára is nő, ha esetleg 10-15 év múlva eladnák, ők is a drágulás nyertesei, és nem pedig vesztesei lesznek. Azonban eddig akik megpróbálták összegyűjteni az önerőt, hiába tettek félre, az áremelkedéssel az évek alatt nem feltétlenül kerültek jóval közelebb a vágyott ingatlan megvásárlásához, az önerő összegyűjtéséhez - mondta a szakember. Ez a támogatás tehát jelentős változást hozhat a családalapító emberek életében - tette hozzá a szakember.

(Csalad.hu)