Intézkedések a vágyott gyermekek megszületéséért

A  7 pontos akcióterv célja, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, a világra jött gyermekek nevelése pedig könnyebb legyen. Egyebek mellett bővül a CSOK, gyedre mehetnek a nagyszülők, és a nagycsaládosok kedvezménnyel vehetnek autót - részletezte Novák Katalin  család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Családbarát országot épít a kormány 2010 óta, azóta minden döntés arról szól, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni – jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: ezért is növelték kétszeresére a családoknak járó támogatásokat. Az eredmény látható: jobban élnek azok a családok, akik gyermeket nevelnek. Az a cél, hogy ez a tendencia folytatódjon, és javuljanak a demográfiai mutatók. Az államtitkár jelezte, hogy 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint tavaly, és igaz ez a házasságkötésekre is.

Vasárnap 7 pontos akciótervet hirdetett a miniszterelnök, az intézkedések célja, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, a már megszületett gyermekek nevelése pedig könnyebb legyen. Az intézkedések idei költségvetési fedezete garantált, és a forrásokat a jövő évi büdzsében is megteremtik. Jövőre nagyságrendileg 150 milliárd forinttal kalkulálnak, az idén ennek felével, hiszen az intézkedések többsége július 1-én lépne életbe – számolt be az államtitkár.

Novák Katalin részletesen ismertette az intézkedéseket.

1. Gyermekvállalási támogatás fiatal házasoknak

A fiatal házasoknak járó, legfeljebb 10 millió forint szabadfelhasználású hitelt minden olyan 18 és 40 év alatti nő igénybe veheti, aki első házasságát köti, vagy abban él. A maximális összeg felvétele után a havi törlesztőrészlet 50 ezer forintnál nem lehet több. Vannak olyan lehetőségek, amelyek szerint ezt az összeget egyáltalán nem kell visszafizetni. Ha az első baba megszületik, akkor 3 évig nem kell fizetni a törlesztést. A második gyermek újabb 3 év engedményt jelent, de ekkor már a tőke 30 százalékát is elengedik. A 3. baba születése után engedik el a teljes tőketartozást. Ez a kedvezmény a 2019. július elseje után született kisgyermekek után jár, és feltétel a 3 év munkaviszony is.

2. Bővül a CSOK

Bővül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). A jövőben a használt lakásokra is felhasználhatják a kölcsönt a két- vagy többgyermekes családok. Azok, akik 2 gyermeket nevelnek, 10 millió forint támogatott hitelre jogosultak, három gyermek után 15 millió kedvezményes kölcsön jár. A 25 éves futamidejű hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet. A jövőben ugyanezt az összeget használt lakásra is fel lehet venni, ugyanakkor megszűnik az ingatlanokra vonatkozó 35 millió forintos értékhatár. A hitelt a gyermektelenek is felvehetik abban az esetben, ha a jövőben annyira emelkedik a családban a gyermekszám, amennyire a kedvezményes kölcsönt kapta a pár.

3. Családok jelzáloghitele

A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió forintot vállal át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség

A négygyermekes családanyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, ez a lehetőség jövő évtől lép életbe. A kedvezmény a 18 év feletti gyermekek után is jár.

5. Autóvásárlás támogatása

A nagycsaládosok autóvásárlását is támogatják a jövőben. A háromgyermekes családoknál 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad az állam egy új, hétszemélyes gépjármű vásárlásakor. A támogatott összeget nem kell előre megfinanszírozni, azt a Magyar Államkincstár utalja az autókereskedőnek. Itt nem feltétel a házasság, de az igen, hogy a pár legalább 3 gyermek után kapjon családi pótlékot. A kedvezmény az egyetemista fiatal után is jár. Ez a lehetőség várhatóan szintén július elsejétől lesz érvényben.

6. Teljes bölcsődei ellátás

Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást 2022-ig. A születésszám drámai csökkenése megállt, és egyre többen szeretnének dolgozni is. Ezért nőtt az igény a férőhelyek iránt. Az igények felmérése alapján a jelenleginél 20 ezerrel több, összesen 70 ezer férőhely kell ahhoz, hogy minden szülő bölcsődébe adhassa gyermekét.

7. Nagyszülői gyed

Bevezetik a nagyszülői gyedet. Ezt a dolgozó nagyszülő veheti igénybe, abban az esetben, ha a szülők a saját gyed-jogosultságukat átadják. Ez a lehetőség 2020-tól él, és a 2 év alatti gyermekekre vonatkozik.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)